Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Alice se stará o syna Lukáše s nevyléčitelnou nemocí: Už to nezvládám!

Autor: pma - 
18. února 2024
19:26

Osud Alici J., mamince dvacetiletého syna, staví v životě jednu výzvu za druhou. Když byly Lukášovi dva roky, diagnostikovali mu lékaři svalovou dystrofii. Ta v průběhu let ochabuje jeho tělo, a chlapec je tak odkázán na nepřetržitou pomoc maminky. Ta Blesku přiznala, že jí dochází síly a potřebuje s péčí o syna pomoci. Nemůže si to však sama dovolit, protože na péči o Lukáše zůstala sama. 

Když se Alici před 20 lety narodil synek Lukáš, změnil se jí život. První měsíce si ničeho podezřelého nevšimla, než jí v synových dvou letech lékaři sdělili děsivou diagnózu - svalovou dystrofii. 

Za její příčinou stojí mutace genu, kvůli kterému vzniká dystrofin - bílkovina nezbytná pro správnou funkci svalových buněk. Nemocným se svalovou dystrofií však tato bílkovina chybí. První příznaky se zpravidla projeví kolem dvou let, jak tomu bylo i u Lukáška. Nemocným se v průběhu let zhoršuje pohyblivost a mnoho z nich končí na invalidních vozících. Postupem času lidem se svalovou dystrofií začnou ochabovat dýchací a nakonec i srdeční svaly. 

Chtěl by být volný jako pták

Lukášovo tělo začalo v průběhu let ztrácet sílu, jeho duch ale naštěstí ne. Chlapec miluje hry, které jsou jeho vnitřním světem a rozvíjí díky nim svou kreativitu a fantazii. „Ve svém pokoji, kde je obklopen obrazy, sní Lukášek o světě mimo své fyzické omezení. Sleduje ptáky, jak volně létají na obloze, a představuje si, že i on zažije tu nekonečnou svobodu,“ vypráví rodina. 

To, že se dvacetiletý Lukáš stáří zřejmě kvůli prognóze nemoci nedožije, si maminka Alice dobře uvědomuje. Jediné, co si v současnou chvíli přeje, je, aby poslední roky života jejího syna byly plné lásky a štěstí. S bolestí ale přiznává, že po tolika letech neustálé péče o nemocného Lukáše jí docházejí síly. Na všechno je totiž sama. 

„Jeho život nebyl nikdy lehký, ale poprali jsme se se vším. Ovšem poslední čtyři roky jsem s Lukášem sama, jeho otec vůbec nespolupracuje. Vím, že nejsme jediní, kdo má asi takové problémy, ale cítím, že už to sama nezvládám,“ svěřila se Blesku Alice. 

Peníze na hlídání

I když se jí snaží kamarádi a zbytek rodiny pomáhat, bohužel to nestačí. I když se to na sobě Alice nesnaží dávat najevo, dlouholetá péče o syna, který ji potřebuje čtyřiadvacet hodin v kuse, ji vyčerpává. Rozhodla se proto založit veřejnou sbírku na platformě Donio, kde žádá o finanční pomoc. Za tu by Lukáškovi chtěla zaopatřit člověka na hlídání.

Ten by nejen ulevil jí, ale udělal by radost i synovi, který přítomnost nových lidí zbožňuje. „Lukáškovi už moc let na tomto světě nezbývá. Když má kolem sebe někoho jiného, než jen mě, má radost. Chci, aby byl aspoň ještě chvilku šťastný,“ svěřila se Blesku matka.

Omasta ( 18. února 2024 22:18 )

Uspat je přání mé. A doufám, že se mi sen o euthanázii brzy splní, když je planeta tak přetížená lidmi.

dynaty ( 18. února 2024 21:10 )

👍

Zobrazit celou diskusi