Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Viktorka (2) s nemocí SMA: Díky čtenářům Blesku má nový vozíček!

Autor: Kristýna Beránková - 
14. února 2024
05:00

Před Vánocemi ještě nemluvila, teď Viktorka (2) už vesele štěbetá. »Kuju« opakovala poděkování po dojaté mamince Veronice (38), když se pro ni završil Vánoční zázrak Blesku. Dostala elektrický vozík, se kterým už brzy vyrazí po kamínkové cestě na hřiště. A vše díky vám, čtenářům Blesku!

Do pražské redakce Blesku dorazila z Břehoryjí na Litoměřicku celá rodina. Kromě maminky Veroniky také táta Pavel (46) a bráška Saša (9). Viktorka se proháněla na mechanickém vozíku a už na ni čekal vozík elektrický, který jí umožní pohybovat se nejen na rovné podlaze, ale jezdit také po ulicích nebo třeba po polních cestách. Naplnil se tak Vánoční zázrak, projekt, v němž deník Blesk a hlavně jeho čtenáři pomohli ve spojení s dárcovskou platformou Donio šesti životem těžce zkoušeným rodinám.

Video  Vánoční zázrak - odevzdání vozíku v redakci Blesku  - David Turek, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Sbírka odstartovala na počátku prosince. Pro Viktorku bylo třeba vybrat 242 000 korun. „Nejdřív jsem trochu pochybovala. Přeci jen na náš Zázrak jsme potřebovali nejvíc peněz ze všech zázraků Blesku. Ale pak začaly dary naskakovat. Lidi jsou úžasní,“ děkovala maminka Veronika. Nakonec přímo pro Viktorku nasbírali 271 089 korun. Celkem jsme díky našim čtenářům vybrali pro šest rodin více než 1,2 milionu korun.

Patroni příběhu

Vozík i symbolický šek předával šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain. Dojetí neskrývali ani patroni příběhu, moderátorka Eva Decastelo (45) a influencer Jakub Smrek alias Freescoot (25). Zvláště, když viděli pokrok v pohybu i řeči, který Viktorka udělala od prosince, kdy ji viděli naposledy. „Jako mámy se mě tenhle příběh velmi dotýká. Maminku Viktorky moc obdivuji za to, jak vše zvládá," řekla Eva Decastelo.

Tatínek Viktorky totiž pracuje v zahraničí, aby rodinu dokázal z jednoho platu zabezpečit. Domů jezdí na víkendy. Proto má obě děti na starosti maminka. A ač je bráškovi Sašovi teprve devět, mámě s péčí o Viktorku pomáhá. Jako poděkování dostal v Blesku i on malý dárek, influencer Freescoot mu přivezl koloběžku nejen pro běžnou jízdu po ulici, ale i k provádění triků ve skateparku. 

Co je to SMA?

Viktorka se do osmého měsíce vyvíjela jako úplně zdravé děvčátko. „Pak se ale uzavřela do svého světa a v roce se u ní objevil třes rukou. Přestala reagovat, mávat a podobně,“ popisuje maminka Veronika. Půl roku trvalo, než lékaři odhalili skutečnou diagnózu. Spinální svalová atrofie, neboli SMA, 2. typu. Bez léčby by Viktorka ztratila schopnost pohybu a hrozila by jí i předčasná smrt. Naštěstí existují moderní léky, jako je Zolgensma za 51 milionů korun, který holčička dostala.

„Viktorka ztrácela schopnost hýbat se strašně rychle. Zhoršení bylo viditelné každý den. Před podáním léku už byla ležák. A druhý den ležela a kopala nožičkama. Bylo to neuvěřitelné," vzpomíná maminka. Lékaři slibují, že pokud půjde všechno dobře, Viktorka by mohla jednou s chodítkem udělat nějaké kroky i sama. Její rodiče jsou ještě optimističtější, sází na další pokrok medicíny.

Zázrak Blesku nekončí! Pomozte pejskům a kočičkám

Šesti potřebným se už jejich největší přání splnila. „Úspěšný projekt Vánoční zázrak Blesku ale nekončí,“ připomněl šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain. Nyní vybíráme ve spojení s platformou Donio finance na pomoc pejskům a kočičkám v útulcích a centrech dočasné péče. Patrony jsou zpěvačka a ochránkyně zvířat Marta Kubišová spolu se zpěvákem Markem Ztraceným.

Partnerem sbírky je společnost Pučálka, výrobce prémiového krmiva Marp. Ta dodá krmivo a potřeby pro psy za nákupní cenu! A ještě navíc celou sbírku navýší o 20 %. Patroni s redaktorkami Blesk tlapek pak vyberou útulky po celé republice, kam od vás vybraná pomoc poputuje, a osobně ji tam odvezou.

Chcete přispět? Můžete na adrese www.donio.cz/blesk-tlapky

Uživatel_5650027 ( 14. února 2024 20:52 )

Rodině VELMI BLAHOPŘEJI! Holčička má super vozík díky lidem,kteří se složili! Hezké dny! Bratr by také měl získat třeba tábor u moře!🏝️ Být (omluva)ošetřovatel a bratrem neustále upřednostňující sestry! Třeba i přebalovat a nosit sestru?⚖️ Jednoho dne uteče!

gabreta ( 14. února 2024 12:30 )

Tady je vidět v praxi, to vytrubování Jurečky, jak zajišťuje plnohodnotný život, důchodcům a zdravotně postiženým!!

milan59 ( 14. února 2024 08:31 )

Dopředu se omlouvám,ale jak může dvouleté dítě řídit el.vozík? Mě to trvalo hodně dlouho než jsem se to naučil a to je mi o dost let víc a poprvé jsem na něm = el.vozíku seděl ve 40letch po autonehodě.

lucie13 ( 14. února 2024 07:48 )

Ona by možná nějaký vozíček od pojišťovny i dostala, ale předpokládám, že nějaký těžký a špatně ovladatelný křáp.
Hlavně, že náměstci na ministerstvech vydělávají 2 miliony ročně, že se tu z našich peněz léčí přes 500.000 Ukrajinců a dalších cizinců či pracovních netáhel hnědočechů. Na vážně nemocné, jako děti nebo onkologičtí pacienti pak nejsou peníze, aby dostali tu nejlepší možnou léčbu. Rakovina bohužel v životě postihne každého 3. z nás. Jak v Německu i Rakousku je běžně placená targeted therapy, kdy pacient denně bere léky. 30 tabletek stojí mezi 6-10.000€. Tam to platí pojišťovna komplet. Včetně CT/PET-CT/ MRT hlavy atd. každé 3 měsíce, takže by se nemohlo stát, že by na něco přišli pozdě, jako u Aničky Slováčkové, které nezjistili rakovinu plic včas, kdy se dala operovat.

Zobrazit celou diskusi