Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lucie v 18 spadla z koně a má doživotní následky: Vzepřela se osudu a chce se zúčastnit paralympiády!

Autor: pma - 
14. ledna 2024
05:00

Byla mladou dívkou, která milovala koně a snila o tom, že se bude věnovat sportu. V pouhých 18 letech se Lucii Bohdalovské ale převrátil život vzhůru nohama. Během výstavy Koně v akci spadla ze splašeného hřebce a narazila hlavou přímo na betonový sloupek. Lucie má z nehody doživotní následky, přesto však na milované koně nezanevřela. Chce dále závodit a stanovila i si velký cíl – startovat na paralympijských hrách v Los Angeles.

Lásku ke koním měla Lucie Bohdalovská už od malička. Během dospívání si udělala jezdeckou licenci, aby mohla absolvovat své první jezdecké závody v parkurových soutěžích. Na podzim roku 2009 se Lucie se svou sestřenicí zúčastnila pardubické výstavy Koně v akci. Netušila, že se jedná o den, kdy se jí navždy převrátí celý život.

„Já si to vůbec nepamatuji, ale poté, co jsem se probudila z umělého spánku, tak mi bylo řečeno, že jsem si na výstavě v Pardubicích sedla na plemenného hřebce, ten se se mnou splašil a kvůli člověku, který nám vstoupil do cesty, jsem spadla na hlavu a udeřila se o betonový sloupek,“ popsala hrůzný zážitek před časem Lucie. Ve vážném stavu byla převezena do fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Škola jí pomohla přijmout osud

Luciino zranění bylo natolik vážné, že strávila tři týdny v umělém spánku. Následný návrat do života byl pro tehdy osmnáctiletou dívku složitý. Lucie musela na čas přerušit studium a naučit se sžít se zraněními a zdravotními komplikacemi po pádu z koně.

Lucie nikdy nepřestala bojovat a snažila se postavit novému způsobu života čelem. „Vystudovala jsem nakonec obchodní akademii Olgy Havlové v Janských Lázních pro handicapované. Ta mi pomohla přijmout můj osud,“ přiznala Lucie. Doživotní následky, jako je postižení levé části těla, ji nezlomily. V současné době je maminkou dvou dětí, které jak přiznává, vychovává sama.

Můj sen? Los Angeles!

Lucie nezanevřela ani na koně. Do sedla se prvně vrátila po neuvěřitelných třech měsících po osudném pádu v roce 2009. Začala se zajímat i o paradrezuru, kde závodí lidé se zdravotním postižením či handicapem. Aby se sportu Lucie mohla věnovat pravidelně, musí zlepšit svůj zdravotní stav. Mimo to ženě v jejím snu brání i nedostatek financí. „Nemám podmínky k tomu, abych mohla denně někam hodinu dojíždět tam a zpět. Proto bych potřebovala mít koně blízko Pardubic,“ vysvětlila Lucie. Rozhodla se tak požádat veřejnost o pomoc skrze veřejnou sbírku.

Pokud se Lucii podaří sehnat dostatek finančních prostředků, chce se s trenérem a speciálním koněm připravit na první paradrezurní závody. Její cíle sahají až za hranice České republiky. „Mým snem je startovat na paralympijských hrách v roce 2028. Z krátkodobých cílů je pak mistrovství České republiky,“ vysvětlila hrdě Lucie, která doufá, že se za čtyři roky zúčastní paralympiády v Los Angeles.

Yvetta H ( 19. ledna 2024 09:49 )

Takže, ještě si pořídila dvě děcka, na které je sama. Už tak obtížnou situaci, si ještě dobrovolně zhoršila. No, raději bez dalšího komentáře.

Jirik-ta ( 14. ledna 2024 10:44 )

😁 ukrajína - usa zbrojaři 😁

Zobrazit celou diskusi