Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blonďatá pilotka Madison vyhrála korunku pro nejkrásnější ženu Ameriky! Jde o první miss v uniformě

Autor: lim - 
17. ledna 2024
15:02

Letošní Miss America se stala důstojnice a pilotka amerických vzdušných sil Madison Marshová (22). Studentku Harvardovy univerzity již v květnu 2023 korunovali jakožto Miss Corolado, a jedná se tak o první důstojnici v aktivní službě, která reprezentovala armádu a letectvo v národní soutěži o královnu krásy.

V pouhých 15 letech začala Madison Marshová s výukou létání, pilotní průkaz získala o dva roky později s cílem stát se kadetkou. Během studia na Akademii vzdušných sil Spojených států (USAFA) se Madison stala podporučíkem amerického letectva.

Zvrat přišel v květnu 2023, kdy se účastnila soutěže o královnu krásy v Coloradu, kterou nakonec vyhrála. „Je to skvělá zkušenost, v kondici se musím udržovat v posilovně kvůli armádě, takže se to shoduje s tréninkem na soutěž o královnu krásy,“ popisuje rodačka z Arkansasu.

Miss ve vojenské uniformě

Další korunku, tentokrát v celonárodní soutěži Miss America, převzala v neděli ve floridském Orlandu. Jedná se tak o první důstojnicí v aktivní službě, která v této soutěži reprezentovala armádu a letectvo. „V armádě máte otevřený prostor k tomu, abyste dělali to, co skutečně chtěli – v uniformě i mimo ni. Měla jsem pocit, že soutěže krásy jsou způsob, jak to skutečně ukázat, aby se ostatní lidé cítili lépe při hledání toho, co pro ně nejvíc znamená“, dodává.

Jako Miss America si Marshová ráda povídá s ostatními mladými dívkami ze soutěží krásy o službě v letectvu a pokouší se vyvrátit stereotypy, které o ženách v armádě panují. Madison od mládí milovala vědu a snila o tom, že se stane pilotem a astronautem.

Smutná ztráta matky ovšem Marshovou přivedlo i k jinému odvětví – výzkumu rakoviny. „Asi před pěti lety jsem přišla o maminku, která onemocněla rakovinou slinivky, a téměř ihned poté jsem s rodinou založila neziskovou organizaci, která má za cíl získávat peníze a zvyšovat o této nemoci povědomí.“

Politička a výzkumnice rakoviny

V září Madison zahájila studium oboru veřejné politiky na Harvardské univerzitě. „Nyní se snažím udělat další krok a využít svého studia k tomu, abych poznala vnitřní fungování a úskalí toho, jak politika skutečně vypadá“, dodává. Podle dostupných informací z webu Daily Mail bude studentka také spolupracovat s Dana Farber Cancer Institute na výzkumu včasné detekce rakoviny slinivky břišní.

Video  Nejznámější výherkyně České Miss  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi