Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlatá mládež na TikToku napodobuje filmový trhák: Nepochopili prý ale hlavní myšlenku!

Autor: rc - 
14. ledna 2024
05:00

V minulém roce do kin vtrhl film s názvem Saltburn, který vznikl pod taktovkou režisérky Emeraldy Fennellové. Nedávno se snímek objevil i na streamovací platformě a stal se z něj neuvěřitelný hit na sociální síti TikTok! Zejména zlatou mládež film nadchl natolik, že se na TikToku chlubí tematickými večírky a tancováním po okázalých sídlech.

Film Saltburn se dočkal světové premiéry koncem srpna minulého roku, ovšem do kin vstoupil až v listopadu a v prosinci se objevil na streamovací platformě Amazon Prime Video. Právě tehdy jeho popularita začala rapidně stoupat. Filmu, jenž získal dvě nominace na Zlatý glóbus, propadla zejména mládež. Snímek vypráví o studentovi Oliverovi Quickovi, jehož ztvárnil herec Barry Keoghan, který nastoupil na univerzitu v Oxfordu. Na univerzitě se spřátelí se svým aristokratickým spolužákem Felixem Cattonem, a do něhož se zamiluje. Cattona si zahrál herec Jacob Elordi. Catton Quicka pozve na léto na rodinné sídlo na anglickém venkově s názvem „Saltburn“.  

Snímek mezi mládeží na TikToku vyvolal naprosté šílenství. Na sociální síti kolují videa, v nichž se uživatelé zejména snaží napodobit finální scénu filmu, kde hlavní protagonista tančí zcela nahý po sídle na písničku od zpěvačky Sophie Ellis-Bextorové „Murder on the Dancefloor“ (pozn. red. v překladu Vražda na tanečním parketu). Influencerka Caitlin Darbyová, která stejně jako hlavní postava studuje na Oxfordu, ve videu dala nahlédnout do studentského života na světoznámé univerzitě, kde se pořádají večírky ve stylu Saltburnu. K videu napsala, že se před třemi lety přihlásila na Oxford a teď se stále pořádají akce jak ze jmenovaného filmu. V sestříhaném videu jsou vidět studenti v oblecích, jak popíjí drinky na večírku, prochází kampusem univerzity a užívají si pompézních večeří.

Naopak influencerka Mari publikovala video, v němž tančí po vánočně ozdobené chodbě domu. „Já po zhlédnutí Saltburnu,“ napsala k videu. Influencerka neupřesnila, kde závěrečnou filmovou scénu napodobila. Nicméně v komentářích uživatelé spekulují, že se jedná o luxusní hotel v kanadské Albertě. Další uživatelé, například influencer Kristian Wilkes, se dokonce snaží stylizovat do hlavních postav. Ovšem někteří jejich jednání kritizují s tím, že film vůbec nepochopili. Film je psychologickým dramatem s temnou a znepokojující zápletkou. „Nóbl lidé, kteří nechápou, že Saltburn je přímou kritikou aristokratické třídy,“ napsala jedna z komentujících. „Nejsem si tak jistý, že jsme viděli stejný Saltburn,“ poznamenává další. „Kámo, viděl jsi Saltburn? To bys nechtěl zažít,“ píše jiný uživatel. „Okamžitě se to stalo trendem pro lidi, aby předváděli, jak jsou bohatí,“ stojí v dalším z komentářů. „Bohatí ten konec nepochopili,“ dodává další uživatelka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi