Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mezi prvními dámami nově i vnadná imitátorka či tiktokerka: Koho rok 2023 přivedl do klubu manželek prezidentů

  • Autor: Martin Valeš,lig - 
    31. 12. 2023
    05:00

    Česku přinesl rok 2023 novou první dámu Evu Pavlovou. A podobné to bylo v desítkách zemí, ať už díky volbám, nebo převratům. Do klubu prezidentských manželek se zařadila mj. ekvádorská tiktokerka a instagramová modelka či argentinská komediantka, přibyla jedna Francouzka a jiná skončila (a dokonce ve vězení) - ne ovšem ve Francii. Několik zemí o první dámy přišlo, neboť se do čela postavily ženy, respektive první gay prezident na světě.

  • 1.První dáma s novou energií

    Eva Pavlová oživila pozici první dámy Česka, Ivana Zemanová se ukazovala jen minimálně. Mimo jiné vyrazila na „summit prvních dam a gentlemanů“, který v Kyjevě pořádala Olena Zelenská.

  • 2.Francouzka po puči ve vězení

    Ve světě je hned několik francouzských prvních dam. Manželkou prezidenta Francie Emmanuela Macrona je samozřejmě Brigitte Macronová, ovšem francouzské kořeny či občanství mají i další choti vládců. Například africký Gabon měl 14 let první dámu z Francie. Dvaačtyřicet let vládl zemi na rovníku Omar Bongo, od roku 2009 pak jeho syn Ali Bongo Ondimba, než ho po kontroverzních volbách koncem srpna kontroverzně sesadila armáda. Vlády se ujala junta, prezidentem se (údajně přechodně) stal generál Brice Clotaire Oligui Nguema.

    Ali Bongo Ondimba s manželkou Sylvií v Bílém domě o Obamových. Ali Bongo Ondimba s manželkou Sylvií v Bílém domě o Obamových. | Bílý dům

    Skončila tím první dáma Sylvia; narodila se s příjmením Valentinová v Paříži 11. března 1963, od raného věku však žila rodina v Africe - její otec Edouard Valentin byl vysokým manažerem. Roku 1974 se usadili v Gabonu, kde se matka Evelyne Valentinová stala sekretářkou prezidenta Omara Bonga. Jejich děti se potkaly roku 1988 a o rok později vzali; v témže roce Omar udělal ze syna ministra zahraničí. V 90. letech si mimochodem coby muslim vzal druhou ženu, a to Američanku; rozvedli se však, než Omar roku 2009 zemřel a Ali jej nahradil.

    Po převratu čelí sesazená první dáma Sylvia Bongo Ondimbaová obviněním z odklánění a praní peněz, skončila ve vazbě. Junta ji rovněž podezřívá, že svého nemocného manžela manipulovala a s dalšími konspirátory vládla místo něj, píše server Africa News.

    Role první dámy se chopila Zita Oligui Nguemová, a to velmi aktivně, byť má být její choť jen přechodným prezidentem do roku 2025. Na sociálních sítích předvádí, kterak řeší práva i zdraví žen, motivuje spoluobčany ke cvičení a tak podobně.

  • 3.Francouzi v čele Madagaskaru

    Francouzské občanství má rovněž staronová první dáma Madagaskaru. Mialy Razakandisa Rajoelinová studovala v Paříži finance, šest let udržovala vztah na dálku s Andrym Rajoelinou, než se roku 2000 vzali. Mediální podnikatel se roku 2007 stal starostou hlavního města Antananarivo, do prezidentského paláce Iavoloha se poprvé přestěhovali roku 2009. Následující volební období Rajoelina prezidentem nebyl, vrátil se v lednu 2019. Po sporech o jeho druhé (rovněž francouzské) občanství a listopadových volbách se do funkce vrátil 16. prosince 2023.

    První dáma Madagaskaru Mialy Razakandisa Rajoelinová má i francouzské občanství (2022). První dáma Madagaskaru Mialy Razakandisa Rajoelinová má i francouzské občanství (2022). | Fitia

  • 4.Wagnerovci a konec první dámy

    Vojenským pučem se v červenci vystřídali i prezidenti v Nigeru. Vojáci (patrně s jistou podporou žoldnéřů ruské Wagnerovy skupiny) sesadili po dvou letech vlády Mohameda Bazouma (Muhammada Bázúma), coby první dáma tak skončila Hadiza Mabrouk Bazoumová. Za mříže šel prezident i jeho žena (studovaná právnička), jakož i jejich syn Salem; dcery byly v čase puče v Paříži. Nový vládce, brigádní generál Abdourahamane Tchiani, slíbil předat moc do civilních rukou do tří let. Není známo, zda je ženatý, jako první dáma Nigeru nikdo nevystupuje.

  • 5.Komunistova vdova

    První dámu má po letech opět Nepál. Posledních osm let mu totiž vládla prezidentka Bidhjá Déví Bhandáríová (72), jež neměla ani prvního gentlemana. Ovdověla roku 1993.

    Jejím manželem byl Madan Kumár Bhandárí (†41), lídr demokratické Komunistické strany Nepálu a premiér v letech 1991-93; v jeho časech byla strana na vrcholu. Zahynul při nehodě džípu, vyšetřovatelé usoudili, že šlo o atentát (zavražděn byl později jeho přeživší řidič). Jeho vdova-stranická kolegyně Bidhjá se pak přes parlament a ministerstvo obrany propracovala až do nejvyššího úřadu. V březnu 2023 ji nahradil Rám Čandra Poudel (Paudel), první ženou se stala jeho žena Savita/Sabita. Známo je jen, že mají pět dětí.

    Bidhjá Déví Bhandáríová (2019), prezidentka Nepálu 2015-2023. Bidhjá Déví Bhandáríová (2019), prezidentka Nepálu 2015-2023. | Úřad vlády Japonska

  • 6.Japonka v Singapuru

    Japonsko je císařstvím, tedy první dámu nemá. Jedna Japonka se ale roku 2023 první dámou stala v Singapuru. V městském státě převažují etničtí Číňané, je však velmi kosmopolitní. Občané si za prezidenta zvolili Tharmana Shanmugaratnama z tamilské hinduistické komunity. Jeho manželka Jane Yumiko Ittogiová má čínskou matku a otce z Japonska, v Singapuru žila od svých tří let.

    „Občas s ní někdo chce cvičit svou japonštinu. Vždycky se nasmějeme, že navzdory svému jménu japonsky nemluví,“ popsal nový prezident na svém Facebooku. „Už se nějaké věty japonsky učí, aby nezklamala kohokoli, kdo netuší, že je její rodnou řečí Teochew (čchao-šanský dialekt čínštiny).“ A dodal, že se poznali na studiích v Londýně, Jane byla právničkou.

    V úřadě skončila Halimah Yacobová, první žena v čele Singapuru. Pochází rovněž z kosmopolitní rodiny: otec Ind, matka Malajka. Za manžela má Mohammeda Abdullaha Alhabsheeho, arabského původu.

  • 7.Časté změny ve Vietnamu

    Na čtvrtého prezidenta a první dámu za pět let si museli zvykat Vietnamci. Trần Đại Quang zemřel náhle v 61 letech v září 2018, na tři roky úřad vykonával generální tajemník Komunistické strany Vietnamu Nguyễn Phú Trọng (2018-21), než se funkce zase vzdal a povýšil premiéra. Nguyễn Xuân Phúc však rezignoval kvůli masivnímu korupčnímu skandálu 18. ledna 2023. Nahradil jej Võ Văn Thưởng, dřívější vedoucí propagandistického oddělení ústředního výboru komunistické strany.

    Nejvyšším vládcem země je stejně celou tu dobu, už od roku 2011, generální tajemník Nguyễn Phú Trọng. Prezidenty mají ve Vietnamu tak trochu na okrasu stejně jako jejich manželky (formálně se vyhýbají označení první dáma).

    Státem kontrolovaná média o chotích prezidentů informují jen stroze a strojeně - například je chválí, že oblékají elegantní tradiční šaty Áo dài. Tou nynější je Phan Thị Thanh Tâm.

    Phan Thị Thanh Tâm, manželka vietnamského prezidenta  Võ Văn Thưởnga (2023). Phan Thị Thanh Tâm, manželka vietnamského prezidenta Võ Văn Thưởnga (2023). | Quirinale.it

  • 8.První LGBT prezident

    O první dámu - Andru Leviteovou (61) - přišli v uplynulém roce Lotyši. Prezidentem si parlament zvolil Edgars Reinkēvičse (50), který ženatý není. „Naše země potřebuje vytvořit právní rámec pro partnerství všeho druhu, budu za to bojovat, vím, že z toho bude megahysterie, ale: Jsem hrdý, že jsem gay,“ tweetoval dlouholetý ministr zahraničí roku 2014. V červenci se stal prvním prezidentem světové historie, který se přiznal k neheterosexuální orientaci.

    „Uklidním všechny, kteří mají z tohoto problému velké obavy - nemám partnera!“ prohlásil před nepřímou prezidentskou volbou v květnu. „Můj soukromý život je samozřejmě naprosto soukromý, ale asi nakonec uklidním všechny, které tato otázka velmi znepokojuje - nemám partnera, nejsem v situaci, kdy by někdo mohl mít velký problém se dvěma pány nebo tak něco. Můj status je ‚single‘ a upřímně řečeno, tenhle spor o manžela nevidím jako úplně normální ze dvou důvodů. První je ten, že bylo mnoho prezidentů bez manželky, kteří fungovali bez problémů. Manžel/manželka je při státních návštěvách doplňkovým prvkem, nikoliv hlavním,“ citoval budoucího prezidenta server Rīta Kafija

    „Ujišťuji vás, že není důvod si myslet, že si někde ve skříni schovávám manžela,“ dodal Rinkēvičs. Lotyšské právo nadále manželství pro všechny neumožňuje, prezident by to rád změnil.

    První gay prezidentem: Edgars Rinkēvičs vládne Lotyšsku od 8. 7. 2023. První gay prezidentem: Edgars Rinkēvičs vládne Lotyšsku od 8. 7. 2023. | archiv E. Rinkēvičse

  • 9.Královna 15 trůnů

    Jakmile naposledy 8. září 2022 vydechla Alžběta II. (†96), stal se králem Spojeného království - a 14 dalších zemí - její syn Charles (75), totiž Karel III. A královnou jeho druhá choť Camilla (76). Formálně však na trůn usedli až při korunovaci 6. května 2023.

    Korunovace krále Karla III.: Camilla v kočáře cestou do paláce Korunovace krále Karla III.: Camilla v kočáře cestou do paláce | Reuters

  • 10.Karibské vládkyně

    První dámy nyní ztratily ve více zemích Karibiku a Střední Ameriky, neboť se úřadu chopily prezidentky: Christine Carla Kangalooová (62) v Trinidadu a Tobagu, Sylvanie Burtonová (58) v Dominice, Claudia Rodríguez de Guevarová (42) je úřadující prezidentkou Salvadoru.

    Trinidadská prezidentka Christine Carla Kangalooová s prvním gentlemanem Kerwynem Garciou (2023). Trinidadská prezidentka Christine Carla Kangalooová s prvním gentlemanem Kerwynem Garciou (2023). | Prezidentský úřad
    Sylvanie Burtonová se roku 2023 stala prezidentskou Dominiky. Sylvanie Burtonová se roku 2023 stala prezidentskou Dominiky. | Prezidentský úřad
    Claudia Rodríguez de Guevarová, od 1. 12. 2023 úřadující prezidentka Salvadoru. Claudia Rodríguez de Guevarová, od 1. 12. 2023 úřadující prezidentka Salvadoru. | La Prensa Gráfica/YouTube (CC BY 3.0)

  • 11.Starý prezident, nová první dáma

    Brazílie má od uplynulého roku staronového prezidenta, první dáma však je fungl nová. Luiz Inácio Lula da Silva (78) už vládl v letech 2003-2010. Tehdy byla první dámou jeho druhá manželka Marisa Letícia Lula da Silva, avšak roku 2017 mu zemřela na mrtvici (první ženu ztratil roku 1971, když rodila). Jeho třetí ženou se 18. května 2022 stala Rosângela Lula da Silva (57) zvaná Janja. Prvního ledna 2023 se stala první dámou. Věnuje se mj. potravinové bezpečnosti, kulturním otázkám a rovnosti genderů.

    S prezidentem Jairem Bolsonarem (68) skončila i jeho první dáma (a třetí manželka) Michelle (41), která ho poznala coby sekretářka jeho stranického kolegy.

    Luiz Inácio Lula da Silva s manželkou Rosângelou u Joea Bidena (11. 2. 2023). Luiz Inácio Lula da Silva s manželkou Rosângelou u Joea Bidena (11. 2. 2023). | Palácio do Planalto

  • 12.Komediantka v prezidentském paláci

    Vládce se změnil i v sousední Argentině. Alberto Fernández (64) se rozhodl neobhajovat. Exprezident a jeho družka, novinářka a herečka Fabiola Yáñezová (42), teď mají čas na synka Franciska, jenž se narodil 11. dubna 2022.

    Nahradili je Javier Milei (53) s čerstvou družkou. María Eugenia Flórezová je známá spíše pod uměleckým jménem Fátima Flórez; je oceňovanou všeumělkyní, zejména herečkou, zpěvačkou, komičkou a imitátorkou. S gustem nejednou zesměšňovala dřívější první dámu a pozdější prezidentku Cristinu Fernández de Kirchnerovou.

    Poněkud rozvířila předvolební kampaň - svůj rozvod s prvním manželem totiž oficiálně potvrdila až začátkem roku 2023 a v srpnu oznámila vztah s Javierem Mileiem. V listopadu pak triumfoval ve volbách a 10. prosince se chopil úřadu.

    Javier Milei s družkou Fátimou před druhým kolem prezidentských voleb v Argentině (17. 11. 2023). Javier Milei s družkou Fátimou před druhým kolem prezidentských voleb v Argentině (17. 11. 2023). | Reuters

  • 13.První dáma z Instagramu

    Jednou z nejmladších prvních dam aktuálně je Lavinia Valbonesiová v Ekvádoru. Podnikatelka, výživová poradkyně a tiktokerka se narodila 8. dubna 1998, ve 23 letech se vdala za čerstvého poslance a dědice banánového magnáta Daniela Nobou (36). Ten uspěl v předčasných volbách v srpnu a říjnu 2023, stal se nejmladším prezidentem historie Ekvádoru a aktuálně druhým nejmladším na světě. V únoru 2024 očekávají narození druhého synka, jak pochopitelně Lavinia s gustem ilustruje na Instagramu.

    TikTokerka první dámou: Lavinia Valbonesiová v Ekvádoru. TikTokerka první dámou: Lavinia Valbonesiová v Ekvádoru. | Instagram L. Valbonesi

  • 14.Diplomatický tandem

    U prezidenta se jistě hodí, když má diplomatické zkušenosti – a u první dámy ostatně také. Naplno toto splňuje čerstvý první pár Kypru. Nikos Christodoulides (50) a Philippa Karseraová (46)

    „Do diplomatických služeb jsme spolu nastoupili jako mladí atašé v roce 1999. Potkala jsem ho hned první den v práci,“ cituje ji server In-Cyprus. „Z té doby si pamatuji, s jakým nadšením se snažil věci dělat. Současně studoval a psal doktorát, měli jsme společné zájmy a starosti. Docela snadno jsme se sblížili,“ dodala.

    O dva roky později se vzali, paralelně stoupali v kyperské diplomacii – působili v Londýně, Bruselu, Aténách i doma v Nikósii. Zároveň zvládli čtyři děti, Philippa se před šesti lety pustila do dalšího univerzitního studia, zatímco Nikos se v březnu 2018 stal ministrem zahraničí. V lednu 2022 rezignoval, aby se mohl věnovat kampani před prezidentskými volbami, které v únoru následujícího roku vyhrál.

  • 15.Návrat Melanie Trumpové?

    A co rok 2024? Poslední rok na vrcholovém postu možná čeká Jill Bidenovou, jejíž manžel hodlá obhajovat funkci ve volbách v USA 5. listopadu 2024. Zvítězí Joe Biden, nebo mu porážku vrátí Donald Trump a vrátí do Bílého domu Melanii?

    Změna by rozhodně měla přijít v polovině června na Slovensku, neobhajovat se rozhodla Zuzana Čaputová. Přijde tedy po volbách v první polovině roku (nejpozději 16. dubna) místo „prvního frajera“ Juraje Rizmana nová první dáma?

    První dámu by mohl po ostře sledovaných volbách získat i Tchaj-wan, stát neuznaný většinou světa a nárokovaný Čínou. Nyní mu vládne svobodná prezidentka Cchaj Jing-wen, které doma společnost dělají kočky a psi .

    Rusko bez první dámy

    Prezidentské volby čekají i Rusko, mandát hodlá obhájit Vladimir Putin (71). O jeho vítězství nikdo nepochybuje. S manželkou Ljudmilou (65) se rozvedl roku 2014, od té doby o svém boku oficiálně žádnou ženu nemá. Jen se spekuluje o prominentních milenkách, ba dětech.

Gemino Gemello ( 31. prosince 2023 05:43 )

Všechno lepší, než politručka

Zobrazit celou diskusi