Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dětem na TikToku hrozí nebezpečí! Ochrana nezletilých na síti je stále laxní, odhalilo vyšetřování

Autor: jmr - 
26. prosince 2023
12:19

TikTok musí opět odpovídat na otázky ohledně opatření zajišťujících bezpečí dětí na platformě. Vyšetřování deníku The Guardian totiž ukázalo, že moderátoři byli instruováni, že mají povolovat zachování účtů dětí mladších třinácti let, pokud uvedly, že účet spravují jejich rodiče.

Ačkoliv je požadovaným minimálním věkem uživatelů TikToku třináct let, zpravodajové Guardianu byli sami svědky případu, kdy se uživateli tvrdícímu, že mu je dvanáct, podařilo zůstat na platformě právě prohlášením o dozoru rodičů na uživatelském profilu. Následně viděli též interní komunikaci, která zahrnovala analytika kvality zodpovědného za odpovídání na všechny dotazy týkající se nabízených videí, kterého se moderátor zeptal, zda má danému účtu zakázat přístup.

Ve skupinové konverzaci s více než 70 moderátory zodpovědnými za obsah z Evropy, Blízkého Východu a Afriky tento analytik uvedl, že pokud profil tvrdí, že je monitorován rodičem, pak na platformě zůstat může. Moderátorům bylo údajně také v meetinzích řečeno, že mohou povolit i zveřejnění videí nezletilých v případě, že je v pozadí vidět rodič.

Podezřelé účty míří do „nezletilé fronty,“ kde je čeká další moderace. Moderátoři mají na výběr jen mezi odstraněním a zachováním účtu. Anonymní zaměstnanec TikToku přitom uvedl, že „vyhnout se odstranění účtu kvůli nezletilosti je neskutečně snadné. Jakmile se dítě dozví, že to funguje, řekne to kamarádům.“

TikTok ovšem tvrdí, že jsou tvrzení, že je dětem mladším 13 let povoleno zůstat na platformě, pokud tvrdí, že účet spravuje dospělá osoba, nepravdivá. Mluvčí společnosti řekl: „Tato obvinění jsou mylná nebo založená na nedorozuměních a The Guardian nám o svých dalších tvrzeních nedal dost informací na to, abychom je mohli vyšetřit. Naše pravidla komunity se vztahují na všechen obsah TikToku stejně a děti pod 13 let na naši platformu nesmí.“

Na svých webových stránkách společnost tvrdí, že je „hluboce odhodlána zajistit, že bude TikTok jedincům do 18 let nabízet bezpečný a pozitivní zážitek.“ „To začíná tím, že jste dost staří na užívání TikToku. Abyste mohli mít účet, musí vám být 13 let či více,“ píše se tam dál. Společnost tvrdí, že tuto povinnou věkovou hranici musí  překročit každý a že jen mezi dubnem a červnem po celém světě odstranila 18 milionů účtů podezřelých z užívání nezletilou osobou.

Síť už čelila několika pokutám

TikTok již kvůli svému zacházení s účty osob mladších 18 let u regulátorů několikrát narazil. V září dostal od irského úřadu pokutu ve výši 8,4 miliard korun za porušení datového zákona Evropské unie svým zacházením s účty dětí. Mezi jejich prohřešky patřilo i selhání v ochraně dětského obsahu před veřejným sledováním.

Již v dubnu přitom dostal od britského úřadu pokutu ve výši 362,2 milionu korun kvůli špatnému zacházení s daty dětí mladších 13 let. Kancelář informačního komisaře tehdy společnost obvinila, že nedělá dostatek, aby zabránila osobám mladším požadovaného věku v používání aplikace, a že používá data těchto uživatelů bez svolení jejich rodičů.

TikTok ve svých pravidlech komunity žádnou možnost svolení dozorujícího rodiče nezmiňuje. The Guardian se tedy rozhodl situaci prošetřit kvůli obavám z toho, jak společnost moderuje svou více než miliardu uživatelů po celém světě. Vyšetřování odhalilo interní komunikace, které nejspíš vznesou nové otázky o dozoru nad platformou.

Zpravodajové deníku dokonce viděli důkazy toho, že některým účtům nedosahujícím minimálního požadovaného věku byly uděleny interní značky, které jim dávají preferenční zacházení. V jednom z těchto případů bylo označení „top tvůrce“ uděleno dítěti, které vydává videa o své přípravě do školy a svých rutinách po návratu ze školy.

I toto dítě má v profilu napsáno, že je jeho účet pod dozorem rodičů. Také má na profilu napsáno „pm ke spolupráci,“ ačkoliv musí podle pravidel komunity TikToku být uživateli aspoň 16 let, aby měl k přímým zprávám přístup. Pod jedním videem použilo hashtag „tiktokdontbanme“ („TikToku neodtraňuj mě“).

O tom, že by na účet dohlížel rodič, na něm nebyl žádný důkaz a označení „top tvůrce“ mu byl uděleno, ačkoliv měl méně než 2000 sledujících. Stejné označení měl i účet dítěte zjevně mladšího 13 let s 16 000 sledujícími. Některým moderátorům bylo řečeno, aby účty s tímto označením regulovali méně.

Kodex TikToku

V USA tento problém s TikTokem není, protože tam funguje verze aplikace přímo určená uživatelům mladším 13 let, která nabízí přidané ochrany a pravidla o soukromí. Ve Velké Británii, kde vyšetřování proběhlo, se TikTok řídí dětským kodexem, který má za účel chránit na internetu data dětí. Aby mohla platforma zpracovat osobní údaje dítěte, musí mu podle kodexu být aspoň 13 let. Pokud je mu méně, musí se zpracováním dat souhlasit rodič.

Kodex nabádá služby, aby „k rozpoznávání věku jednotlivých uživatelů zaujaly postoj založený na riziku a zajistily efektivní aplikaci standardů kodexu.“  Architektkou kodexu je nezávislá členka sněmovny lordů Beeban Kidronová, která uvedla, že ji zhrozilo, když se dozvěděla, že „je možné aby osoba nedosahující minimálního požadovaného věku zůstala na platformě, i když je platforma upozorněna, že je uživateli jen dvanáct.“

„Mám za to, že jsou designová a moderační rozhodnutí sektoru založená na zisku. Tato rozhodnutí mohou děti vystavit riziku,“ dodala. 

V Británii je TikTok regulován také pravidly Ofcomu pro platformy ke sdílení videí. Ta se nyní stanou součástí Zákona o online bezpečnosti. Tento nový zákon vyžaduje, aby technologické platformy ve svých podmínkách použití stanovily konkrétní opatření zabraňující nezletilým v jejich využívání a aby je konzistentně uplatňovaly.

Profesorka internetového práva z Univerzity v Essexu o zákonu řekla: „Podle Zákona o online bezpečnosti mají platformy závazek uplatňovat své podmínky použití a musí tak činit konzistentně. Pokud má platforma pravidlo říkající, že na ní nesmí děti mladší 13 let, pak by i to mělo být dodržováno konzistentně odděleně od provizí aktu verifikace věku.“

V Evropské unii jsou děti chráněné Zákonem o digitálních službách, který říká, že velké platformy, jako je TikTok, musí zavést opatření jako rodičovské ovládání nebo verifikaci věku, které chrání děti před škodlivým obsahem. Také naznačuje, že by platformy měly mít vysokou míru jistoty o věku uživatelů, protože je technologickým firmám zakázáno používat data uživatelů mladších osmnácti let k nabízení cílených reklam.

TikTok se brání, že všechna tato pravidla dodržuje. Má prý jen v Evropě více než 6 000 moderátorů, kteří aplikují pravidla komunity „rovně na všechen obsah.“

Video  Už budu! Děti padájí do nebezpečných králičích nor sociálních sítí  - pdc, ub, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi