Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vánoční dárek pro milovníky čápů: Oblíbené hnízdo v Bohuslavicích má vlastní kalendář

Autor: jel - 
16. prosince 2023
15:47

V Česku se v posledních letech těší velké oblibě pozorování čapích hnízd pomocí webkamer. Na sociálních sítích vznikají skupiny, kde se nadšenci sdružují. Mnoho fanoušků má hnízdo v Bohuslavicích, kam se pravidelně vrací čapí pár Bohoušek a Bohunka. A právě díky tomuto hnízdu vznikl dokonce i kalendář a pexeso s motivem těchto ptáků. 

Díky webkamerám každým rokem stoupá počet lidí, kteří sledují hnízdění čápů bílých na různých místech v Česku. Nadšenci zakládají i komunity na sociálních sítích a vymýšlí jména jak dospělým čápům, tak narozeným mláďátkům.

V Bohuslavicích, místní části Trutnova, šli ještě dál. Hnízdo má dokonce pěkné webové stránky, kde najdete fotky, aktuality a dokonce i odpočet, za jak dlouho se ptáci pravděpodobně vrátí z teplých krajin na místní komín.

Na stránkách se nyní objevila zpráva, že vznikl dokonce čapí kalendář a pexeso. „V nástěnném kalendáři jsou použity převážně fotografie z Bohuslavic a z hnízd, která jsme v průběhu roku navštěvovali v rámci Tour de Ciconia,“ uvedli autoři. Veškerý výtěžek z prodeje půjde na dobrou věc. Poputuje na účet záchranné stanice JARO Jaroměř.

Video  Čáp se chytil do zakázaných želez, museli mu amputovat nohu  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

XYZ3 ( 16. prosince 2023 23:48 )

S touto informací jste mě předběhl(a)..

naidka ( 16. prosince 2023 16:39 )

Plesku, opravte si informace. Čáp Bohoušek se na hnízdo do Bohuslavic nevrátil už loni, s Bohunkou už druhou sezónu hnízdil Bohdan. Jinak na čapích chatech se schází úplně jiná komunita lidí, kteří se zdejšími dopisovateli nemají nic společného. 🙂 Ale možná je to jen proto, že se tam nesmí používat vulgarity a psát o politice. 🙂

Zobrazit celou diskusi