Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Známá čápice Elvíra má naději: Výsledky vyšetření přinesly skvělou zprávu!

Autor: pma - 
8. září 2023
11:38

Organizace na ochranu životního prostředí (JARO) z Jaroměře zveřejnila příběh zraněné čápice Elvíry. Výsledky očního vyšetření přinesly radostnou novinu. Samička vidí na obě oči. Panovaly přitom obavy, že bude slepá. Veterináři věří, že se šedý zákal v nich podaří zdárně vyléčit a pokud vše půjde hladce, mohla by být Elvírka v nadcházejícím roce vypuštěna do volné přírody.

Když před více než měsícem přijali ochranáři z jaroměřické Organizace na ochranu životního prostředí (JARO) zraněnou čápici Elvíru, měli o její život velký strach. Samička byla velmi vystresovaná a bojácná. Veterináři čápici podrobili několika vyšetřením, aby zjistili rozsah jednotlivých zranění. 

Šedý zákal je v obou očích

Tento týden na svých facebookových stránkách popsali, jak se Elvíře daří teď a co ukázala jednotlivá vyšetření. „Ukázalo se, že “čápice„ vidí na obě oči! Oko je však zjizvené šedavým zákalem, takže Elvíra vidí vše jakoby v mléčné mlze,“ popsali ochranáři. 

Kdyby byla samička vypuštěna do volné přírody v těchto dnech, zjevně by v ní přežila, ale velmi by strádala. Šedý zákal má totiž v obou očích. Odborníci ale nevyloučili variantu, že pokud se bude Elvířin zdravotní stav postupně zlepšovat, moha by se příští rok vrátit k ostatním čápům do volné přírody. 

Léčba bude ještě dlouhá 

„Elvíra teď dostává každý den do očí s kapkami i mastičku a po nějaké době pak zase půjde na kontrolu, jak se to vyvíjí. Léčba bude trvat i nadále týdny, možná měsíce,“ potvrdil oční specialista z Pardubic.  

Příběh zraněné čápice dojal i mnoho lidí na sociálních sítích, kteří přejí samičce mnoho zdraví. „Elvírko drž se, bude to dobré, hlavně že žiješ a nepošla jsi někde hlady, moc držím pěsti,“ napsala Vlasta. „Určitě je rozumné to neuspěchat. Budeme čekat na jaro ale věříme ve výrazné zlepšení. Mnohokrát děkujeme,“ komentoval Elvířinu fotografii Mirek. 

Video  Čápata v Záchranné stanici Makov  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi