Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Američanovi vapování zničilo plíce: Život mu zachránily prsní implantáty!

Autor: rc - 
11. listopadu 2023
15:06

Unikátní operaci provedli chirurgové v americkém Chicagu. Do jejich péče se dostal Davey Bauer. Čtyřiatřicetiletý muž byl dlouhá léta závislý na vapování. Letos v dubnu dostal chřipku, která způsobila infekci na obou plicích, a musel podstoupit dvojitou transplantaci. Při záchraně jeho života sehrály klíčovou roli prsní implantáty!

Rodákovi z amerického státu Missouri bylo jednadvacet let, když si vypěstoval závislost na cigaretách. Jak sám přiznává, dokázal vykouřit i krabičku denně. Ovšem v roce 2014 přešel na vapování. Americké televizi CBS se svěřil, že žil v domnění, že je vapování zdravější alternativou kouření. 

V dubnu letošního roku začal mít zdravotní problémy. Trpěl dušností a tak vyhledal lékařskou pomoc. Diagnostikovali mu chřipku a navíc se Davey nakazil bakterií Pseudomonas, jež způsobuje infekci, která je odolná na léčbu antibiotiky. Infekce postihla obě jeho plíce. Jeho stav se neustále zhoršoval a lékaři dokonce podle informací amerického deníku New York Post zvažovali, že léčbu přeruší.

Nakonec byl transportován do nemocnice Northwestern Center v Chicagu, kde provedli neortodoxní operaci, která mu zachránila život. Lékaři se vzhledem k vážnému Daveyho stavu rozhodli, že před transplantací plic odstraní infekci. „Když jste se podívali na jeho rentgenový snímek, nezůstalo tam nic. Plíce byly zcela naplněné hnisem,“ řekl ředitel transplantačního centra Rade Tomic s tím, že než mohli Daveyho uvést na transplantační seznam, museli odstranit infekci. „Jediný způsob, jak jsme to mohli provést, bylo odstranit obě plíce,“ doplnil. V  tu chvíli do hry přišly prsní implantáty!

Při operaci mu chirurgové odebrali obě plíce, které nahradili umělými. Následně mu do hrudní dutiny vložili prsní implantáty, aby jeho srdce zůstalo na místě. „Museli jsme přijít s něčím velmi kreativním,“ řekl chirurg Ankit Bharat. Během pouhých čtyřiadvaceti hodin lékařský tým našel pro Daveyho vhodné plíce, které mu byly transplantovány.

Davey si ještě pobyl několik měsíců v nemocnici a nyní svůj strastiplný příběh používá k varování ostatních, aby se vyhýbali kouření. „Vidím, jak hloupý to byl zlozvyk,“ uvedl.  

Video  Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi