Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prezident vyznamenal disidentku Stiblicovou: Chartistka zažila v komunistickém vězení drsné chvíle

Autor: jel - 
2. listopadu 2023
05:00

V sobotu 28. října udělil prezident republiky Petr Pavel během slavnostní ceremonie 62 vyznamenání. Řád Tomáše Garrigua Masaryka 1. třídy propůjčil také lidskoprávní a politické aktivistce a signatářce Charty 77 Jarmile Stiblicové. Ta bojovala proti minulému režimu a mimo jiné shromažďovala také materiály o vykonstruovaných politických procesech. 

Jarmila Stiblicová (90) se narodila Turkovicích na Pardubicku. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a nějakou dobu byla středoškolskou učitelkou. V roce 1968 a v době kolem upálení Jana Palacha organizovala akce stávkového a hladovkářského charakteru. Za rozšiřování letáků připomínajících sovětskou okupaci byla odsouzena na šest měsíců vězení s podmínečným odkladem na dva roky.

Po zorganizování jedné hladovky byla odvezena do ženské věznice, kde si prošla opravdu nepříjemným zážitkem. Přestože uvedla, že je po gynekologické operaci, musela stát nahá na betonu a dělat dřepy v roznožení a podobně. Podmínky, jež spatřila ve věznici, považuje paní Stibicová za podstatně horší, než jaké poznala u StB.

Kvůli protirežimním aktivitám byla také propuštěna ze zaměstnání. Statečnou ženu to však neumlčelo. Podepsala také Chartu 77, čímž si ještě zhoršila možnost najít si zaměstnání. Do té doby pracovala jako uklízečka a soukromě vyučovala angličtinu, na což bylo potřeba mít povolení. To po podepsání již nedostala.

Několikrát skončila v cele předběžného zadržení a StB se neustále vyptávala příbuzných a blízkých paní Jarmily. „To bylo tak, že jste nikdy nevěděl, když jste vyšel z domu, jestli se vrátíte. Ale v zásadě to byly jen ty zadržení,“ vysvětlila pamětnice v minulosti v rozhovoru pro portál Paměť národa

Velmi aktivní byla paní Stiblicová i po revoluci. Spolupracovala s organizací Amnesty International a zasadila se o vznik městské policie. „Stála jsem u vzniku městské policie, připadalo mi důležité, aby k policii přišli noví lidé. Podílela jsem se na tom, co se do češtiny překládá jako výchova k lidským právům,“ vysvětlila.  

Video  Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti předávání státních vyznamenání  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Lucie Pfeiferova ( 2. listopadu 2023 07:16 )

Ze 42 fotek, 15 paní Stiblicové, v tom některý hrozný se zavřeným okem, některý pro jistotu 2x protože se pohla a čtenář by mohl získat jiný náhled . Zbytek fotek z předávání vyznamenání, proč? Ty snad už máte v jiným článcích. Co to u vás sedí za nemehla?

Zobrazit celou diskusi