Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bílý lev pro odbojáře Františka Pecháčka: Nacisté ho v Mauthausenu nechali roztrhat psy!

Autor: štt - 
30. října 2023
05:00

Prezident republiky udělil v sobotu 28. října státní vyznamenání Řád Bílého lva vojenské skupiny 1. třídy in memoriam Františku Pecháčkovi. Významný Sokol a hrdinný odbojář zahynul v mauthausenském lágru. Dozorci si pro něj připravili bolestnou smrt.

X. všesokolský slet patří k vrcholným milníkům tělovýchovné organizace. Na desítky tisíc cvičenců se sjelo ze všech koutů republiky, aby na Strahovském stadionu manifestovali sílu malého národa, který se nebojí čelit nacistickému Německu. Zlatým hřebem byla skladba Přísaha republice, jejímž autorem byl právě František Pecháček.

František Pecháček zůstává ztělesněním národního hrdiny, který republice zasvětil a nakonec i obětoval svůj život. Rodák ze středočeských Záhornic se v mládí přidal k sokolské obci. Vychován ideály demokracie a republikanismu se v roce 1918 připojil k formující se armádě, kde zastával roli velitele školy pro výcvik tělesné zdatnosti.

K jeho největším sportovním úspěchům patřila zlatá medaile, kterou obdržel na Mistrovství světa v gymnastice konaném v Lublani v roce 1922. Právě ve 20. letech se stal národní ikonou. Jeho vypracované tělo se stalo předlohou umělcům. Například stál modelem výtvarníkovi Španielovi při návrhu svatováclavského dukátu.

Po vypuknutí druhé světové války se Pecháček připojil k odbojové organizaci Jindra, v níž zastával funkci zemského velitele. Podílel se na ukrývaní́ parašutistů̊ z Velké́ Británie i na přípravách atentátu na Heydricha. Během heydrichiády byl spolu se svou ženou Emílií zatčen a mučen.

Pecháček byl nejdříve odeslán do Terezína, odkud byl převezen do Mauthausenu. 3. února 1944 byl zavražděn. Dle jedné z verzí na něj dozorci poštvali psy, kteří jej zaživa roztrhali. V rakouském koncentračním táboře pár měsíců před ním zemřela i jeho žena.

Video  Hrdina československého odoje Heliodor Píka se stal jednou z prvních obětí zmanipulovaného politického procesu  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi