Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel přeživší tragického výbuchu Marek (†40): S následky bojoval 16 let

Autor: štt - 
31. října 2023
13:02

Před 16 lety došlo na středním Slovensku k tragické nehodě, při níž zemřelo osm lidí a další desítky byly zraněny. Na konci října zemřel jeden z pracovníků, o němž lékaři tehdy pochybovali, zda dokáže přežít.

Po škole Marek Prostinák hledal zaměstnání, a tak nastoupil do Vojenského opravárenského podniku, kde pracovala i jeho máma.  V pátek 2. března 2007 byl pracovní den jako každý jiný. V jednu chvíli se ale obcí Nováky ozvala ohlušující rána. Fabriku rozmetal obří výbuch.

Na místo ihned dorazili záchranáři spolu s hasiči. V troskách postupně objevili desítky zraněných pracovníků. Osm jich na místě bohužel zemřelo. Dalších třicet sedm utrpělo úrazy různého rozsahu. Mezi nejvíce postiženými byl i Marek. Tehdy mu bylo 24 let, napsal Plus JEDEN DEŇ.

Lékaři mu nedávali velkou šanci na přežití. Mladíkovi se jako zázrakem podařilo dostat z nejhoršího. S následky ale bojoval celý život. Marek byl sice schopný chůze, ale potýkal se s mnohými trvalými poraněními. Matka svého syna nikdy neopustila a starala se o něj až do jeho nedávné smrti.

Po tragédii vyšetřovatelé pátrali, kdo za ni nese zodpovědnost. Soud nakonec trval neuvěřitelných 16 let! Za tak dlouhou dobu jeden z obžalovaných zemřel a další umírá na rakovinu. Zbylí muži dostali tresty ve výši čtyř až pěti let.

Případ byl uzavřen, ale o spravedlnosti oběti a jejich rodiny nemluví. „Zdraví mému synovi, ani život zemřelým už nikdo nevrátí,“ v srpnu uvedla Markova matka Tatiana.

Video  Feri u soudu kvůli znásilnění. Problémy pro Kazmu a soutěžící? A Pavel předá vyznamenání  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi