Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Průvodčí zemřel při pádu lanovky na Ještědu: Policie obvinila čtyři lidi a jednu firmu

Autor: ČTK - 
30. října 2023
10:44

V souvislosti s tragickým pádem lanovky na Ještěd v Liberci před dvěma lety obvinila policie čtyři lidi a jednu firmu z obecného ohrožení z nedbalosti. V pondělí o tom informoval krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Při neštěstí zemřel 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin. Lanovka patří Českým drahám, vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

„V dané věci jsme bezprostředně po události zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Zadali jsme množství multioborových znaleckých zkoumání a provedli výslechy svědků a do případu zainteresovaných fyzických a právnických osob,“ doplnil Robovský. Ve čtvrtek 26. října podle něj kriminalisté ukončili část přípravného řízení, v níž prověřovali veškeré okolnosti případu a vydali usnesení o zahájení trestního stíhání.

„Za vinu je jim (obviněným) kladeno zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí tím, že v rozporu s předpisy a s technickou dokumentací, které stanovují mimo jiné podmínky pro provoz této lanové dráhy, byla dráha Horní Hanychov – Ještěd vědomě provozována,“ doplnil Robovský.

Při havárii před dvěma lety spadla po přetržení tažného lana jedna ze dvou kabin visuté lanovky a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím v druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčí aktivoval záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavil. Z kabiny pak museli cestující vyprostit hasiči.

Dvoukabinovou visutou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Ročně přepravila lanovka dvěma svými kabinami kolem čtvrt milionu cestujících. V její devadesátileté historii se tažné lano přetrhlo už v roce 1944. Tehdy ale měla lanovka jiný systém jištění s dvěma tažnými lany a nehoda neměla tragické následky.

Od neštěstí je lanovka mimo provoz, České dráhy nechtějí investovat do rekonstrukce, jejíž náklady se odhadují na více než čtvrt miliardy korun. Zájem o převzetí lanovky má Liberec, s Českými drahami se ale zatím na podmínkách odkupu nedomluvil. Obchod je ve fázi, kdy mají obě strany vyhotovené znalecké posudky a vyjednávají o ceně.

Video  Spadla kabina lanovky na Ještěd: Zemřel průvodčí, na místě zasahují záchranáři i hasiči.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání