Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sportovci Lukymu vzácná nemoc obrátila život naruby: Díky Sanitce přání byl zas jako na střední

Autor: jel - 
29. října 2023
05:00

Lukáš byl aktivní sportovec a cestovatel. Pracoval na výletních lodích a viděl velký kus světa. V pouhých devětadvaceti letech se mu ale změnil život od základů. Přestaly ho poslouchat ruce. Lékaři mu diagnostikovali vzácné neurodegene­rativní genetické onemocnění. Jeho stav se výrazně zhoršil po prodělaném covidu. Přál si se znovu vidět se spolužáky ze střední školy a navštívit třídní sraz. Pomohla Sanitka splněných přání.

Po maturitě Lukáš hodně cestoval a pracoval jako číšník v USA i na výletních lodích. Díky tomu viděl Karibik, americké pobřeží i Středomoří. Pak přišla šokující zpráva. Trpí Huntingtonovou chorobou, což je vzácné dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku. 

„Lukáš s maminkou se nevzdali a nevzdávají, i když následkem prodělaného covidu došlo k významnému zhoršení,“ vysvětlila záchranářka Petra Homolová, která je zároveň koordinátorkou projektu od Asociace samaritánů ČR s názvem Sanitka splněných přání.

Právě díky speciální sanitce se mladému muži splnilo přání. Navštívil třídní sraz a setkal se s bývalými spolužáky. „A tak zažil zase i on okamžiky radosti a veselí a společného vzpomínání na humorné zážitky a samozřejmě i lumpárny... Jako by byli zase všichni na střední škole,“ doplnila Homolová.

Maminka Lukyho k tomu dodala, že se její syn se setkání nemohl dočkat. „Nestačí mi slova, abych mohla vyjádřit tu euforii a radost, těšení se celý den na vytoužený večer,“ řekla dojatá žena.

V galerii se můžete podívat na další splněná přání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi