Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ve Francii zemřel básník, člen undergroundu a signatář Charty 77: Jiří Kostúr nepřežil autonehodu

Autor: jel - 
25. října 2023
10:06

V úterý 25. října zemřel při tragické dopravní nehodě český básník, novinář  a chartista Jiří Kostúr (†81). Za minulého režimu se podílel na vydávání samizdatového časopisu Vokno, se kterým bylo spojeno mnoho výrazných osobností českého undergroundu. 

„Včera nás bohužel vinou tragické autonehody ve Francii bez vlastního zavinění navždy opustil Jiří Kostúr. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině,“ informoval portál Paměť národa. Ten s básníkem v roce 2014 natočil obsáhlý rozhovor.

Jiří Kostúr pohrdal komunistickým režimem už jako dítě, což dal jasně najevo, když v deseti letech na školní exkurzi v Leninově muzeu nechal pod exponáty svůj exkrement. Z Pionýra byl pro nevhodné chování vyloučen po čtrnácti dnech.

V mládí byl součástí undergroundové komunity, která žila na statku v Nové Vísce u Prunéřova, kde se pořádali také ilegální koncerty, festivaly a autorská čtení. Spolu s Františkem Stárkem alias Čuňasem od roku 1979 vydávali samizdatový časopis Vokno.

Kostúr otálel z podpisem Charty 77, obyvatelé statku totiž věděli, že budou možná brzo vystěhování a chtěli mít možnost koupit jiný prostor. Všechny pokusy o koupi nového objektu však pozorní příslušníci StB zmařili. V roce 1979 došlo k rozsáhlé domovní prohlídce statku v Nové Vísce, po níž následovali několikahodinové výslechy. O dva roky později došlo k soudnímu vystěhování objektu, tentýž rok Kostúr podepsal Chartu 77. Po revoluci vydal vydal autobiografickou knihu Satori v Praze a společně s Františkem Stárkem připravil obsáhlou antologii Baráky – souostroví svobody.

Karel Marsik ( 27. října 2023 10:23 )

Ty musíš být dobrý pičus, vůbec toho člověka neznáš a soudíš...
Hoď sem svojí fotku, ať tě můžeme od pohledu posoudit... i když k tomu aby člověk poznal, že jsi pako stačí jen ten tvůj komentář.

safinka59 ( 26. října 2023 05:41 )

🤣🤣🤣 Na druhé straně již v deseti letech agent Pávek věděl, že oddanost a pozdější přísaha KSČ a Sovětskému svazu je jediná správná cesta...🤣, dnes prý mladická nerozvážnost ⁉️ To jsou ale paradoxy ! 🤣

bb88 ( 25. října 2023 14:48 )

A neměl dostat státní vyznamenání ? Uvolnilo by se nějaké místo.

bb88 ( 25. října 2023 14:45 )

Asi signatář Charty.

ahojky ( 25. října 2023 14:02 )

DD22:...Tenkrát se zmetkům, kteří se vys.erou v muzeu na zem, říkalo grázlové. Dneska, když se to hodí do životopisu, tak to byl už v deseti letech odpůrce komunismu.

Zobrazit celou diskusi