Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sever Evropy sužuje bouře Babet: Pilot kvůli silnému větru sjel při přistání z ranveje

Autor: štt - 
21. října 2023
21:23

Děsivý zážitek čekal na cestující, kteří se vraceli z řeckého ostrova Korfu do Leedsu. Když se pilot pokoušel za silného větru přistát, letadlo sjelo z ranveje a uvízlo v bahně. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Více než týden bouře Babet sužuje sever Evropy. Na britských ostrovech si vyžádala již čtyři oběti. K další ztrátě na životech mohlo dojít v pátek na severoanglickém letišti. Krátce před druhou hodinou odpoledne zde přistával Boeing 737, když se do stroje opřel silný vítr.

Pilot naštěstí zachoval chladnou hlavu a letadlo se mu podařilo navézt mimo ranvej, kde uvízlo v promáčeném trávníku. Klidní zůstali i cestující. Jeden z nich nečekanou událost pro deník Daily Mail popsal jako „lehce dramatickou“.

Nehodu nejspíš způsobila také voda na přistávací ploše. Pilot nad strojem krátce ztratil kontrolu. Správa letiště ihned vyhlásila nouzovou situaci a pozastavila provoz na letišti. Trvalo hodinu, než technici letadlo zkontrolovali a povolili cestujícím opustit palubu.

Na severu Anglie nadále panuje výstraha před ohrožením života a obyvatelům je doporučeno nevycházet z domu. Vítr běžně dosahuje rychlosti více než 100 km/h. Průtrž mračen způsobila lokální záplavy. 

Video  Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi