Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bouře Babet pustoší sever Evropy. Zemřeli čtyři lidé, Dánsko evakuuje část pobřeží

Autor: ČTK - 
21. října 2023
14:33

Británii, severní Německo a jižní Skandinávii dnes opět bičovala silná bouře provázená silným větrem, přívalovým deštěm a bouřkovými vlnami. Deštivé počasí podle agentury AP způsobilo záplavy či výpadky elektřiny, vyžádalo si evakuace a narušilo leteckou, trajektovou i železniční dopravu. Od čtvrtka zemřeli při bouři, kterou britský meteorologický úřad pojmenoval Babet, nejméně čtyři lidé.

Poslední obětí se stala 33letá žena, která zahynula, když na její auto na ostrově Fehmarn v Baltském moři spadl v pátek odpoledne strom, informovala německá tisková agentura DPA. V Anglii a Skotsku byla ve čtvrtek a v pátek hlášena tři úmrtí související s bouřkou.

Vichr o síle vichřice bičoval bouřkové vlny na jižním pobřeží Baltského moře a prolomil protipovodňovou ochranu v pobřežních oblastech v Dánsku a severním Německu. Ve Flensburgu u hranic s Dánskem stoupla hladina vody o více než dva metry na nejvyšší zaznamenanou úroveň za posledních sto let, uvedla DPA. V zaplavených částech města byly z bezpečnostních důvodů přerušeny dodávky elektřiny.

V postižených oblastech v Německu, Dánsku a jižním Švédsku byla dočasně přerušena trajektová a železniční doprava. Kodaňské letiště v pátek kvůli bouři zrušilo 142 letů, ale v dnes ráno obnovilo provoz.

V silně zasažených oblastech Dánska byli evakuováni lidé z domů a kempů a desítky lidí byly bez proudu. Obec Haderslev na jihu Dánska rozhodla o evakuaci celého úseku pobřeží.

"Situace na pobřeží je nyní tak vážná, že je příliš nebezpečné tam zůstávat. Všechny postižené oblasti jsou evakuovány a záchranná služba stahuje své posádky," uvedla obec v pátek pozdě večer v příspěvku na Facebooku. Nebylo bezprostředně jasné, kolik lidí bylo postiženo.

Dánský meteorologický ústav varoval před silným větrem a zvýšenou hladinou vody po celý víkend.

Ve Skotsku dnes nadále platí nejvyšší stupeň pohotovosti, který znamená ohrožení života. Meteorolog z agentury Met Office Jonathan Vautrey uvedl, že v některých částech východního a severního Skotska již během bouře napršelo stejné množství deště, jako obvykle naprší za měsíc a půl. Přijdou podle něj další lijáky, které by mohly "tyto oblasti během tří dnů přiblížit ke dvěma měsícům srážek".

V nejhůře postiženém městě Brechin byli obyvatelé více než 300 domů vyzváni k opuštění domova před tím, než řeka South Esk v pátek vystoupila téměř o čtyři metry nad svou obvyklou hladinu a vylila se do ulic. Skotská agentura pro ochranu životního prostředí varovala, že druhá velká řeka Don by mohla způsobit záplavy dnes.

Bouře přinesla problémy po celém Spojeném království, několik hlavních silnic a železničních tratí bylo uzavřeno kvůli záplavám. Letiště Leeds-Bradford v severní Anglii dnes zůstalo uzavřeno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi