Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co dělat při setkání se žralokem? Podivná rada milovníka a dlouholetého fotografa paryb

Autor: štt - 
19. října 2023
20:27

Surfař a fotograf nedávno vydal knihu věnovanou parybám. V rozhovoru se podělil o některé ze svých letitých zkušeností. Například radí, jak se nejlépe vyhnout žraločímu útoku. 

Mike Coots přišel ve svých 18 letech o část pravé nohy. Když dováděl ve vlnách u havajského ostrova Kauai, napadl jej žralok tygří. Jen s vypětím všech sil se mu podařilo dostat se zpátky na břeh.

Přestože tehdy málem vykrvácel, jeho láska k moři jej neopustila. Naopak se rozhodl svůj život zasvětit studiu žraloků. Z jeho snímků lze cítit strach, ale i tajemnou krásu těchto pravěkých dravců.

Nedávno vydal sérii fotografií s názvem „Žraločí portréty“. K této příležitosti s ním byl uveřejněn rozhovor na stránkách Daily Mail, v němž shrnuje své zkušenosti a rady, jak se v blízkosti nepředvídatelných živočichů chovat.

„Při kontaktu s nimi je nejdůležitější mít je stále na očích. Žraloci útočí ze zálohy. Když o sobě navzájem víte, chovají se vcelku bezpečně,“ uvedl svou zásadu číslo jedna. Další rada je prostá: „Nepanikařte!“. Pokud začnete nekoordinovaně mávat rukama, může si myslet, že jste zranění, a tedy snadná kořist.

Na závěr vyvrací mýtus, který se pravidelně vyskytuje v žánrových filmech již od uvedení kultovních Čelistí. „Nic není víc vzdálené pravdě než to, že prvotním úmyslem žraloka je vás zabít,“ zdůrazňuje. Takže až se budete příště cachtat u moře, můžete zůstat vcelku klidnými.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi