Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skandální syn afrického vůdce: Milovník rychlých aut, který měl zpronevěřit miliardy, se na instagramu chlubí luxusem!

Autor: rc - 
7. října 2023
17:30

Valného shromáždění OSN v New Yorku se minulý měsíc zúčastnil i syn prezidenta Rovníkové Guineje. Teodoro „Teddy“ Obiang (55) na shromáždění prosil o další pomoc pro Afriku. Do Spojených států ale přiletěl soukromým letadlem a ubytoval se v luxusním hotelu, kde noc stojí neuvěřitelných 1,7 milionu Kč. Obiang je vášnivým sběratelem luxusních aut, nadšenec do extrémních sportů a absolventem prestižních západních škol. Okázalým životem se chlubí i na sociální síti.

Na Valné shromáždění OSN 21. září přiletěl do New York Teodoro „Teddy“ Obiang, syn vůdce Rovníkové Guineji Todora Obianga Nguema Mbasoga. Do Spojených států přiletěl soukromým tryskáčem a ubytoval se v luxusním hotelu The Mark Penthouse, kde si zaplatil rozlehlý apartmán s nádherným výhledem na město. V apartmánu měl k dispozici pět ložnic, šest koupelen, dvě toalety a obývací pokoj, který se dal přeměnit na taneční sál. Na Valném shromáždění Obiang žádal o další pomoc pro Afriku.

Kritika na Instagramu

Obiang se svým luxusním životem chlubí na sociální síti Instagram, kam nafotil i svůj newyorský apartmán. Ovšem v komentářích se dočkal velké kritiky. Pobouření komentující upozorňovali na to, že zatímco si užívá ve Spojených státech, jeho lidé trpí chudobou. Obiang je známý mezinárodními skandály. Dokonce se měl údajně dopustit korupce a zpronevěřit 2,3 miliardy Kč!

Prestižní vzdělání

Jeho otec mu zaplatil vzdělání na prestižních školách. Nejprve studoval na soukromé škole École des Roches v Normandii a následně začal studovat angličtinu na univerzitě Pepperdine. Zatímco se vzdělával v anglickém jazyce ve slunné Kalifornii, bydlel v luxusním hotelu v Beverly Wilshire a pronajal si i dům v Malibu. Vzorným studentem ale nebyl. Alisa Waxová, která pracovala v té době na univerzitě, pro britský deník Daily Mail uvedla, že se objevoval Obiang ve škole zřídka. Nakonec školu po pěti měsících opustil. 

Pohádkový plat

V roce 1998 ho jeho otec jmenoval ministrem lesnictví a zemědělství. Za svou práci dostával plat 1,9 milionu Kč. V roce 2011 se stal vyslancem Rovníkové Guineje při UNESCO a v roce 2016 ho dokonce jeho otec jmenoval viceprezidentem republiky, jenž je odpovědný za obranu a bezpečnost. „Teodorin má politiku v krvi, je nadaný, nebylo by fér, kdyby nebyl odměněn,“ uvedl tehdy jeho otec.

Vášnivý sběratel

Obiang je milovníkem luxusu a rychlých aut. Pořídil si dům v Malibu za zhruba 812 milionů Kč. K domu náležel bazén, tenisové kurty a golfové hřiště. Stal se i majitelem vozu Bugatti Veyron 16.4, jehož cena se odhaduje na 26 milionů Kč i Masserati MC12 v hodnotě zhruba 18,9 milionu Kč. 

Mezinárodní vyšetřování

Jeho neřízené rozhazování však upoutalo pozornost zahraničních úřadů. V roce 2011 dokonce americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že utratil 2,3 miliardy Kč peněz Rovníkové Guineje za luxus, včetně soukromého letadla, domu v Malibu či křišťálové rukavice Michaela Jacksona.

Dostal se i do hledáčku francouzských úřadů. V roce 2012 vpadla do jeho pařížského sídla, které mělo hodnotu zhruba 2,4 miliardy Kč, policie. Uvnitř domu objevila luxusní zboží a sídlo bylo nakonec zabaveno francouzskými úřady.

V roce 2020 jej francouzský soud uznal vinným ze zpronevěry. Obiang obvinění odmítl. Zaplatil pokutu zhruba 733 milionů Kč a dostal tříletý podmíněný trest.

Do problémů se dostal i ve Švýcarsku. V rámci vyšetřování praní špinavých peněz se tam v roce 2019 konala dražba, v níž bylo vydraženo 25 Obiangových superaut. Dražba vynesla téměř 685 milionů Kč. Bílé Lamborghini Veneno Roadster z roku 2015 se prodalo za 210 milionů Kč. Do dražby šel i Aston Martin One-77 Coupe z roku 2011 a Koenigsegg One-1 z roku 2015. Prodal se i luxusní Rolls Royce Silver Spur za 2,2 milionu Kč.

Video  Muammar Kaddáfí. Libyjského diktátora po kruté občanské válce zlynčoval dav  - Videohub
Video se připravuje ...

otrusnik ( 7. října 2023 22:17 )

Pomoc rozvojovým zemím , která spadne do rukou těchto šmejdům a těm nej a nej potřebnějším se nedostane?? Sbírky tohoto typu již odradilo mnoho lidí od pomoci potřebným.

Celebrity-chachacha ( 7. října 2023 22:03 )

Proč pomáhat Africe ?!
Tady v evropě si lidí po tisíce let museli všechno tvrdě vypracovat a to opravdu a jistě bez pomoci od jiných.
Ať se Afrika vypracuje taky sama svou pílí !

gabreta ( 7. října 2023 22:01 )

To Zelenský lítá po žebrotě alespoň naším letadlem a za naše prachy!!

dynaty ( 7. října 2023 21:39 )

přesně

karmazdarma ( 7. října 2023 18:24 )

A nějaký "sluníčko" pro Afriku založí na Donio sbírku, aby tihle zloději žili v luxusu. Něco jak na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi