Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Francouzský miliardář Arnault pral špinavé peníze? Absurdní obvinění, zuří jeho právnička

Autor: ČTK, inf - 
30. září 2023
21:24

Obvinění, že francouzský miliardář Bernard Arnault se dopustil praní špinavých peněz, jsou absurdní a neopodstatněná. Podle agentury Bloomberg to dnes uvedla miliardářova právní zástupkyně Jacqueline Laffonová. Pařížská prokuratura v pátek oznámila, že kvůli možnému praní špinavých peněz vyšetřuje Arnaulta a ruského podnikatele Nikolaje Sarkisova.

Arnault je majitelem a šéfem koncernu na prodej luxusního zboží LVMH. Podle listu Le Monde se vyšetřování týká nemovitostí, které Sarkisov koupil v luxusním alpském letovisku Courchevel. Jejich konečným vlastníkem se údajně stal Arnault, který Sarkisovi za nemovitosti zaplatil zhruba 20 milionů eur (téměř půl miliardy Kč), napsal Bloomberg.

Vyšetřovatelé se podle listu Le Monde domnívají, že transakce měla zřejmě zakrýt původ finančních prostředků a identitu konečného kupce. „Transakce, která byla provedena za účelem rozšíření hotelu Cheval Blanc v Courchevelu, je dobře známá a uskutečnila se v souladu se zákony,“ uvedla Laffonová. „Kdo si může vážně představit, že by se pan Bernard Arnault, který v uplynulých 40 letech budoval přední francouzskou i evropskou firmu, zapletl do praní špinavých peněz kvůli rozšíření hotelu? Myslím, že si nikdo nemůže nevšimnout šílenosti těchto obvinění,“ dodala.

Čtyřiasedmdesátiletý Arnault patří k nejbohatším lidem na světě, v aktuálním žebříčku miliardářů časopisu Forbes je se 189 miliardami dolarů (zhruba 4,4 bilionu Kč) spolu se svou rodinou na druhém místě za šéfem Tesly, Američanem Elonem Muskem. Pětapadesátiletý ruský oligarcha a původem Armén Sarkisov podle listu Le Monde zbohatl díky své pojišťovně Reso-Garantia.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi