Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pompézní banket na počest krále Karla III. ve Versailles: Dorazil Mick Jagger i Hugh Grant

Autor: rc, ČTK - 
22. září 2023
05:00

Na třídenní státní návštěvu přiletěl ve středu 20. září do Francie britský král Karel III. s manželkou Camillou. Na počest britského královského páru se v zámku ve Versailles konal slavnostní banket, na němž se sešla celá řada osobností. Zúčastnil se ho i zpěvák skupiny Rolling Stones Mick Jagger, herec Hugh Grant či francouzský miliardář Berard Arnault. Smetánka se sešla na večeři v Zrcadlovém sále a pochutnávali si na vybraných delikatesách, jakým byl modrý humr či výběr z francouzských a anglických sýrů. Hostinu připravili kuchaři ocenění michelinskými hvězdami.

Zrcadlový sál v zámku ve Versailles obvykle praská ve švech pod náporem turistů. Ovšem turisté, kteří se do slavného zámku rozjeli ve středu 20. září, měli smůlu. Zámek byl uzavřen pro veřejnost. Konal se tam státní banket na počest krále Karla III. a královny Camilly, kteří přijeli do Francie na státní návštěvu. Král Karel III. měl do Francie přiletět už v březnu, návštěva ale byla odložena kvůli protestům proti reformě francouzského důchodového systému. K Vítěznému oblouku královský pár přijížděl ostře střežen policejním doprovodem po neobvykle ztichlé třídě Champs-Elysées.

U jednoho z nejznámějších symbolů Paříže i celé Francie Karla a Camillu uvítala vojenská hudba i Macronovi. Následně zazněly hymny obou zemí v podání kapely francouzské republikánské gardy.

Slavnostní banket

Na slavnostní banket ve Versailles bylo pozváno více než 150 hostů, včetně herce Granta, rockera Jaggera, bývalého fotbalového kouče londýnského Arsenalu Arsènea Wengera, bývalého fotbalisty Chelsea Didiera Drogby nebo jednoho z nejbohatších lidí planety Bernarda Arnaulta. Honosná večeře se konala v Zrcadlovém sále. Fotografie ukazují, jak se místnost zaplnila banketními stoly s naleštěnými křišťálovými skleničkami, porcelánem a nablýskaným stříbrem.

Video  Slavnostní banket na počest krále Karla III. a královny Camilly ve Versailles.  - instagram
Video se připravuje ...

Modrý humr a výběr sýrů

Večeři prominentním hostům připravili šéfkuchaři Anne-Shopie Picová a Yannick Allén, kteří byli oceněni michelinskými hvězdami. O dezert se naopak postaral světoznámý cukrář Pierre Hermé, jenž připravil růžovou makronku s krémem z okvětních lístků růží, malin a liči. Na menu byl rovněž modrý humr, bréská drůbež s gratinovanými houbami a výběr francouzských a anglických sýrů, včetně Comté z Francie a Sticheltonu z Británie.

Karel III. ve Versailles pronesl přípitek, při němž přecházel mezi plynnou francouzštinou a angličtinou. „Je povinností nás všech oživit naše přátelství, aby odpovídalo výzvám 21. století,“ řekl na adresu Macrona a vyzval k „obnově“ takzvané Srdečné dohody, která v roce 1904 ukončila britsko-francouzské rozpory v mimoevropských oblastech a stala se základem pro budoucí spojenectví obou zemí. Hovořil také o výzvách spojených se změnou klimatu a potřebě obrany Ukrajiny, uvedla agentura AFP.

Petr Verner ( 22. září 2023 12:30 )

Nezáviď jim solvino a dej si chleba se sadlem a škopek!

baronessa ( 22. září 2023 12:21 )

Tehdejší stavitelé byli machři, bezesporu. Přesto tam zapomněli jednu významnou maličkost: ve Versailles nebyly záchody. Takže si umíte představit, jak to tam na chodbách i jinde vonělo, když hosté "museli" a nebylo jiné volby, než někam do koutku, za závěs, do vázy....

Rooza ( 22. září 2023 10:06 )

To je opravdu nádhera ta místnost. Panečku, to byli stavitelé tenkrát. A všechny ty malby, překrásné.
Dnes se můžeme těšit jen ze železa, betonu a skla. Opravdoví umělci na výzdobu? Není potřeba, to vyřeší velkoformátová tapeta...
I ta slavnostní tabule je úžasná. Musí to být krásný zážitek prožít něco takového.

Zobrazit celou diskusi