Příznivci královské rodiny nosili od rána květiny a drobné dárečky jako projev úcty jak před Buckinghamský palác, tak i před sídlo Balmoral, zámek ve Skotsku, kde královna Alžběta II. strávila mnoho šťastných let... a kde také přesně před rokem naposledy vydechla. Všechny zraky se upíraly ke králi Karlu III. (74), jenž na sociální síti sdílel dojemné prohlášení a zveřejnil dosud utajovanou fotku královny z roku 1968, ale i k jeho dvěma synům – všichni byli zvědaví, jak na ni zavzpomínají právě oni.

Následník trůnu princ William (41) se svou manželkou princeznou Catherine (41) dorazili do katedrály v St. Davids ve Walesu, aby si malou, víceméně soukromou bohoslužbou připomněli úmrtí královny. Píseň Thou Knowest, Lord, The Secrets Of Our Hearts, která zazněla i během pohřbu královny ve Westminsterském opatství, nyní během smutečního obřadu zazpíval katedrální sbor. Po bohoslužbě Catherine, která pro tuto příležitost oblékla dobře střižený vínový komplet a stejně barevný klobouček, položila k portrétu zesnulé královny kytici květin.

Na královnu nezapomněli vévoda a vévodkyně z Cambridge ani na sociálních sítích. „Dnes si připomínáme mimořádný život a odkaz Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Všem nám chybíš,“ uvedli u série fotografií, na nichž byla nejdéle vládnoucí žena na světě zachycena například se všemi svými pravnoučátky anebo při setkání s celou smečkou pejsků rasy corgi, což bylo její oblíbené plemeno.

Video
Video se připravuje ...

Forejt o novém dokumentu Netflixu o Harrym a Meghan: Ničí rodinná pouta na generaci dopředu. Petr Macek

Princ Harry vzdal hold královně už ve čtvrtek večer, na předávání cen WellChild v Londýně. „Jak víte, loni jsem se nemohl zúčastnit udělování cen, protože mi zemřela babička. Jak také víte, byla by první osobou, která by trvala na tom, abych chodil spíše mezi vás všechny místo toho, abych šel za ní. A proto vím, že přesně po roce se dnes večer na nás všechny dívá shora, je šťastná, že jsme spolu a pokračujeme ve vyzdvihování takové neuvěřitelné komunity,“ uvedl Harry na charitativní akci – a dočkal se bouřlivého potlesku.

Na babičku Alžbětu II. ale zavzpomínal po svém. Údajně sám vyrazil na hrad Windsor, aby bez velkého humbuku uctil její památku přímo v kapli sv. Jiří, kde navždy odpočívá po boku své matky, otce i manžela prince Philipa (†99). Harry se tam stavil jen na otočku a ani teď se nesetkal s dalšími rodinnými příslušníky. Z kaple pospíchal rovnou na letiště a přeletěl do německého Düsseldorfu, kde zahájí Invictus Games.

Fotogalerie
45 fotografií