Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tři lidé se nakazili psí brucelózou: Jak se zákeřná nemoc projevuje?

Tři lidé se nakazili psí brucelózou: Jak se zákeřná nemoc projevuje?
Tři lidé se nakazili psí brucelózou: Jak se zákeřná nemoc projevuje?  (Autor: Profimedia.com)
Autor: lim - 
1. října 2023
05:00

Bakterie Brucella canis, která u psů způsobuje neplodnost, kulhání a bolest, nyní vyvolává obavy ve Velké Británii. Brucelózou se tam nakazili tři lidé. Příznaky onemocnění, které je obvykle spojováno se psy, se u lidí objevují jen zřídka, ale podle odborníků mohou způsobit i vážné komplikace.

Ve Velké Británii se tři lidé nakazili bakterií Brucella canis, která je obvykle spojovaná spíše se psy. Toto onemocnění je problémem zejména ve východní Evropě, ale počet potvrzených případů rychle stoupá i na Západě. Jen v letošním roce se ve Velké Británii nakazilo několik desítek psů.   

U psů se onemocnění může projevovat neplodností, nateklými varlaty, ospalostí a kulháním. U lidí jsou příznaky onemocnění obvykle mírné. Patří mezi ně horečka, bolest hlavy a úbytek hmotnosti. Tyto nepříjemnosti se objevují obvykle do tří až čtyř týdnů po nákaze.

I když jsou vážné komplikace vzácné, mohou zahrnovat infekce srdce, kostí, mozkové tkáně a krve. Pro psy, kteří se touto nemocí nakazí, neexistuje žádný lék. Lidské případy se léčí antibiotiky.

Jak uvedla pro britský deník Mirror odbornice Wendi Shepherdová, na pozoru by se měly mít především těhotné ženy a malé děti. „Tyto skupiny mohou mít vyšší riziko závažné infekce,“ vysvětlila. 

Celebrity-chachacha ( 1. října 2023 10:19 )

Uz neni co psát tak se opíše něco z GB tisku.

Zobrazit celou diskusi