Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zákeřná bakterie se dál šíří Polskem: Legionella má už 11 obětí, nemocných je přes 140

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. srpna 2023
11:05
Autor: ČTK - 
28. srpna 2023
10:35

Už 11 obětí na životech si vyžádala nákaza bakterií legionella v Polsku, uvedl server Onet s odvoláním na dnešní oznámení hygieniků. Ti také uvedli, že bakterie se našla ve čtyřech z osmi dosud prozkoumaných vzorků vody z vodovodů v dosavadním ohnisku nákazy, městě Rzeszów na jihovýchodě země. Nákaza se objevila v dalších regionech - v sousedním Malopolsku a Lublinském vojvodství a také ve Velkopolsku na opačném konci země.

Úmrtí přibližně devadesátileté pacientky dnes ráno oznámil mluvčí rzeszówské nemocnice specializované na plicní nemoci, kde žena, místní obyvatelka, byla hospitalizovaná před několika dny. Současně o prvních případech nákazy v regionu Velkopolsko na západě země informovala nemocnice v městě Ostrów Wielkopolski. Jde o manželský pár ve věku 53 a 54 let.

„Do nemocnice byli přijati před několika dny s vysokou horečkou, bolestmi svalů a hlavy,“ uvedl doktor Adam Stangret a dodal, že v moči pacientů byla zjištěna přítomnost bakterie legionella. Po léčbě se stav pacientů rychle zlepšil, dnes je čeká kontrolní vyšetření a nejspíše budou brzy propuštěni domů. Pacienti v poslední době nenavštívili podkarpatský region, jehož centrem je Rzeszów.

Pracovníci vodárenského podniku v tomto městě během víkendu vodovod preventivně dezinfikovali dvacetinásobně větší dávkou chlóru, než se přidává obvykle, a následně propláchli, aby se parametry vrátily do normálního stavu, dodala stanice.

První zprávu o nákaze legionellou dostali místní hygienici 17. srpna. Nákaza se podle údajů z neděle dosud potvrdila u 144 osob, z nichž 96 žije přímo ve městě.

Případ nákazy v Malopolsku byl hlášen ještě během neděle. Podle televize jde o pacientku z domova pro seniory. Podle Onetu byl s nákazou hospitalizován v nemocnici v Lublinu pacient, který dříve pobýval v podkarpatském regionu.

Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW, která prověřovala, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému. Rzeszów je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině, čelící ruské agresi. Podle stanice Rádio RMF příslušníci ABW dosud nenašli nic, co by nasvědčovalo sabotáži.

Video  Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi