Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouřky řádily i u sousedů: V Polsku bylo 78 tisíc domácností bez proudu. A vítr trhal střechy

Aktualizováno -
27. srpna 2023
19:10
Autor: ČTK - 
27. srpna 2023
15:57

Prudké bouřky s přívalovými dešti způsobily škody v Polsku, na Slovensku i v České republice. Na mnoha místech vypadával proud, problémy měla doprava a někteří lidé se zranili. Hasičské jednotky v sobotu i dnes vyjížděly k několika tisícům zásahů. Příčinou byly obvykle stromy spadlé na ulice, auta, elektrické vedení nebo domy, střechy strhané větrem a zatopené ulice a sklepy. Desetitisíce domácností se dočasně ocitly bez elektřiny, informuje agentura DPA.

Jen v Polsku napočítaly hasičské sbory od soboty do dnešního rána kolem 2700 zásahů, jak uvedl zpravodajský kanál TVN24. Obzvlášť zasažené bylo Podkarpatské vojvodství na jihovýchodě země, kde bylo v sobotu brzy večer odpojeno od elektřiny více než 78.000 domácností ve městě Debica a okolí, protože všechna čtyři vedení vysokého napětí vedoucí do regionu selhala ve stejnou dobu.

Evakuována proto musela být jednotka intenzivní péče v městské nemocnici a několik pacientů převezli do jiných nemocnic. Podkarpatské vojvodství také hlásilo nejméně pět zraněných při nehodách souvisejících s počasím. V sousedním regionu Malopolsko bylo podle hasičů poškozeno kolem 150 střech domů, z nichž více než 30 vítr zcela strhnul. Podobné škody hlásily i další polské regiony.

V Bavorsku se zranilo 12 osob

V Německu v sobotu bouřky řádily zejména v Bavorsku. Ve městě Kissing poblíž Augsburgu se zranilo 12 lidí, které strhl silný vítr při stavění velkého stanu, šest z nich se zranilo těžce, uvedla DPA. Kroupy o velikosti tenisových míčků s průměrem až osm centimetrů vážně poničily až čtyři pětiny budov v obci Bad Bayersoien, která má asi 1000 obyvatel. Úřady tam kvůli tomu vyhlásily stav katastrofy.

Kvůli popadaným stromům nebo záplavám byla uzavřena i důležitá silniční spojení na Slovensku, zejména na severu země. V sobotu večer bylo bez proudu více než 40.000 domácností. Vzhledem k tomu, že důležitá vedení vysokého napětí vedou horskými lesy, je někdy zdlouhavé se k místu poškození vedení vůbec dostat, uvedla s odvoláním na dodavatele elektřiny agentura TASR.

V České republice bylo dnes ráno bez proudu přes 30.000 domácností. Několik železničních tratí zablokovaly popadané stromy a voda zaplavila četné silnice. Zemědělci hlásí vážné škody způsobené větrem a prudkým deštěm, zasaženy byly zejména chmelnice.

Annika ( 31. srpna 2023 03:36 )

Ale co se deje v Severni Americe je na povazenou ze staty a jejich vedeni se neboji zabijet sve obyvatele. Proof. http­s://ww­w.bit­chute­.com/v­ideo/0­0I9fPn­OQdlI/

Jan Kocián ( 27. srpna 2023 23:57 )

V noci to začne... relativně úzká zóna, kudy budou opakovaně nonstop chodit silné bouřky od italského Janova do Švýcarska, takže bleskové povodně i v Turíně a Miláně. Každopádně v horských oblastech naprší do pondělního večera za necelých 24 hodin až 450 mm! Žádný medikán to není, ale malý polární vortex, který vznikl v Baleárském moři u Španělska, díky jinému polárnímu vortexu, o kterém jsem psal 18. srpna, nyní k vidění nad Dánskem.

Samozřejmě závažné bleskové povodně i v dalších alpských zemích. Obří 15centimetrové kroupy v extrémních supercelách budou k vidění 28. srpna ve Slovinsku, Chorvatsku a v Itálii!

Zobrazit celou diskusi