Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Při výbuchu chaty na Slovensku nebyl nikdo z Čechů vážně zraněn, všichni se postupně vrací do ČR

Aktualizováno -
26. července 2023
11:59
Autor: ČTK - 
26. července 2023
11:01

Žádný z Čechů, které zasáhl výbuch plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom, není vážně zraněn. ČTK to v úterý sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Postupně se vracejí do Česka. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal v úterý web pluska.sk.

Slovenská policie ve středu oznámila, že případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Upřesnila, že zranění podle ní utrpělo jedenáct lidí - tři dospělí a osm dětí.

Původní informace hovořily o devíti zraněných. Také ministerstvo zahraničí mělo informace o devíti poraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti.

V chatě se v době exploze nacházelo 13 lidí - tři dospěli a deset dětí ve věku devět až 15 let, informovala slovenská policie na facebooku. Jeden dospělý člověk a jedno dítě podle ní utrpěli středně těžké zranění a byli převezeni vrtulníky do nemocnice v Bánské Bystrici. Devět lidí podle ní zdravotníci odvezli do zdravotnických zařízení v jiných městech. „Po ošetření byla jedna dospělá osoba a tři děti hospitalizované, ostatní byli propuštěni,“ podotkla policie.

Hasičům výbuch plynu nahlásili v úterý po 08:30. Podle policie explodovala plynová bomba. Na místě zasahovaly všechny záchranné složky včetně dvou vrtulníků letecké záchranné služby. Podle úterních informací Zuzany Turočekové ze slovenské Vrtulníkové záchranné zdravotní služby (VZZS) byla nejvážněji zraněná jedenáctiletá dívka české národnosti, která utrpěla poranění obličeje. Zlomený nos byl nejvážnějším zraněním také podle českého ministerstva zahraničí.

Škoda na chatě je předběžně odhadnuta na 50 000 eur (v přepočtu přes 1,2 milionu korun). Budova byla poškozena natolik, že podle policie hrozí zřícení její části.

Video  Výbuch chaty v Lehotě pod Vtáčníkom. (25. 7. 2023)  - TV JOJ
Video se připravuje ...

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání