Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záhada toxické dámy: Smrtící krev způsobila kolaps zdravotníků?

Krev Glorie způsobila, že zdravotníci kolem ní kolabovali.
Krev Glorie způsobila, že zdravotníci kolem ní kolabovali.  (Autor: youtube.com)
Autor: lim - 
22. září 2023
05:00

Když lékaři v únoru roku 1994 odebrali pacientce s rakovinou děložního čípku vzorek krve, způsobilo to jednu z největších lékařských záhad v dějinách. Nemocniční personál začal z neznámých důvodů kolabovat a ženu museli uložit do hliníkového kontejneru!

Gloria Ramirezová z kalifornské Riverside se léčila s rakovinou děložního čípku ve čtvrtém stadiu, když ji v únoru 1994 převezli do nemocnice Riverside General se silným bušením srdce. Její stav se rychle zhoršil a Glorii postihla zástava srdce. Lékaři proto použili defibrilátor.

Tehdy si personál nemocnice všiml něčeho zvláštního. Když Glorii svlékli tričko, několik pracovníků na jejím těle spatřilo mastný flek zapáchající po česneku. Zdravotní sestra Susan Kaneová po následném krevním testu ucítila zápach čpavku a náhle omdlela. V injekční stříkačce se podle doktorky Julie Gorchynské vznášely krystalické částice.  

O chvíli později si začala na nevolnost stěžovat i doktorka Gorchynská, a proto místnost rychle opustila. To nestačilo a doktorka omdlela. Jako poslední zkolabovala také respirační terapeutka, která v místnosti asistovala.

Původně panovalo podezření, že nemocniční personál onemocněl nějakým druhem toxických výparů, a tak Gloriino tělo uzavřeli do hliníkového kontejneru. Specialisté poté v ochranných oblecích prohledávali pohotovostní místnost a hledali známky přítomnosti nebezpečných chemikálií - nic však nenašli. Názory odborníků se liší. Podle jedné skupiny šlo o případ hromadné hysterie. Podle druhé mohl za příznaky pravděpodobně lék proti bolesti (Dimetylsulfon), který Gloria pravděpodobně používala. Ten by podle vědců také vysvětloval zápach česneku.  

Glorii Ramirezové se od té doby přezdívá „toxická dáma“. Za mrtvou ji lékaři prohlásili pouhých 45 minut po příjezdu do nemocnice. Koroner později dospěl k závěru, že zemřela na selhání ledvin v souvislosti s konečným stadiem rakoviny děložního čípku. Ani téměř po třiceti letech si nikdo není stoprocentně jistý, co se ve skutečnosti stalo, a je pravděpodobné, že tato záhada zůstane záhadou i nadále.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi