Josef Vinklář (†76) byl výrazným hercem a v každé roli na sebe dokázal strhnout pozornost. Ať už jako vykutálený Lucius v Hrátkách s čertem, prospěchářský taxikář Krbec z Chalupářů, unavený ředitel záchranky Jaroš ze Sanitky… a především jako doktor Cvach. Tuto roli si zopakoval ve druhém pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. A těšil se, že si ji zopakuje i napotřetí. Jenže bohužel, i když měl doma na čestném místě uložený scénář Nemocnice na kraji města: Nové osudy a často v něm listoval, nebylo mu už dopřáno, aby si svou legendární roli zopakoval…

Cvacha si chtěl přitom zahrát stůj co stůj, proto prý chodil poctivě na chemoterapie. „Pan Vinklář Cvacha miloval,“ tvrdila scenáristka Lucie Konášová (54). Celé tři měsíce čekal štáb na natáčení hromadné scény všech známých i nových postav, ale ani jednou nemohl Josef Vinklář přijít. „Věděla jsem, s jak těžkou nemocí se herec potýká, proto jsem roli doktora Cvacha postupně uzpůsobila jeho zdravotnímu stavu,“ prozradila dokonce Konášová. Vinklářovi ale bylo stále hůř a hůř, a když se pak režisérovi musel omluvit už potřetí, rovnou roli vzdal.

Výrazný herec svým talentem, zjevem i hlasem, pro který patřil mezi vyhledávané dabéry, totiž trpěl mnoha zdravotními neduhy. Nejenom rakovinou - mozková příhoda ho skolila už v polovině devadesátých let. „Taková událost má jednu výhodu, rychle vás vzpamatuje,“ řekl později. „Najednou zjistíte, že ty zdánlivě dominantní věci nejsou důležité. Mně se všechno scvrklo na to, abych se ještě uzdravil a aby byly v pořádku děti - na ty jsem myslel nejvíc. Souběžně s tím jsem si přál, abych si ještě někdy zahrál divadlo…“ Dva měsíce nato stál na jevišti v divadelní hře Rok na vsi.

Video
Video se připravuje ...

Syn Josefa Vinkláře (†76) Jakub: Tátu rozvedl alkohol a ženské! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Pár dní před svým skonem pak Vinklář přehodnotil svá poslední přání. To první bylo zahrát si ještě jednou Cvacha. A to druhé? To bylo prosté. Nechtěl zemřít doma… a sám. I když byl dvakrát ženatý, s Janou Dítětovou (†65) a s Ivankou Devátou (87), v závěru života byl někdejší lamač dívčích srdcí všemi opuštěný. Pobral zbytky sil, sedl na tramvaj a jel zemřít do Nemocnice Na Homolce. „Věděl, že mu zbývají dny, možná hodiny. Bál se umírat sám, na Homolce měl kamarády lékaře, a když cítil, že se blíží konec, prostě odjel za nimi,“ řekl tehdy Blesku zdroj z Homolky.

Vinklářovi se snažilo poslední dny života zpříjemňovat oddělení neurochirurgie, které s jeho rakovinou plic nemělo vůbec nic společného… 18. září vpodvečer podlehl zákeřné nemoci. Do 77. narozenin mu zbývaly necelé dva měsíce. „Byl to fantastický herec. Nemůžu uvěřit. Tak jsem se těšil na pana doktora Cvacha,“ stýskal si pak Ladislav Chudík (†91), představitel legendárního doktora Sovy. On sám v té době v Bratislavě bojoval se svým podlomeným zdravím a roli primáře Sovy v prvním díle dlouho zvažoval. Vzal ji až na naléhání právě Vinkláře…

Fotogalerie
46 fotografií