Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékař v šoku ze smrtelně nebezpečné chyby ve filmu Cool Girl: Radí jak se zachovat u cukrovkáře v bezvědomí

Autor: štt - 
25. srpna 2023
17:06

Máte v rodině nebo ve svém okolí diabetika? A věděli byste jak se správně zachovat, kdyby upadl do bezvědomí? Známý lékař urgentní medicíny Marek Dvořák vyvrací běžný mýtus, který se opakuje v mnoha českých i zahraničních filmech.

Diabetes mellitus, lidově označovaný jako cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných autoimunitních chronických onemocnění, které se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišují se dva základní typy. Oba vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu.

Funkcí tohoto hormonu je zajištění vstupu glukózy, obsažené v krvi, do buněk. Zde se štěpí na jednodušší látky, čímž vzniká energie. Tělo zdravého jedince si dokáže hladinu cukru v krvi samo regulovat. Diabetici však musí neustále dbát na to, kolik cukru zkonzumovali a dle toho si musejí inzulin sami dávkovat.

Tuto teoretickou část zná nejspíše každý. Co však znamená, když diabetik skončí upadne do hypoglykemického šoku? Má v krvi málo nebo naopak hodně cukru? A co v takovém případě dělat?

Kdybyste se nechali inspirovat trhákem Cool Girl!, nejspíš byste danou osobu zabili. V něm hrdinka nalezne svou mámu ležet v bezvědomí. Co udělá? Vpíchne jí dávku inzulínu.

Na mýtus, opakující se v řadě filmů, nedávno upozornil známý lékař Marek Dvořák. Vysvětluje, že pokud se diabetik „složí“, znamená to, že má nedostatek cukru. Kdybyste se někdy v dané situaci ocitli, musíte dané osobě podat glukózu například ve formě hroznového cukru.

Video  Známý lékař uvádí nápravou míru některé nepravdy okolo cukrovky.  - Instagram
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 25. srpna 2023 18:12 )

Jesrli je pan doktor z toho v soku, at se obrati na Medicinische Wochensrift a poodobnou literaturu

Zobrazit celou diskusi