Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nemáte ruské doklady? Nedostanete inzulín! Hrozné chování starosty k Ukrajincům v okupované obci

Autor: ČTK, swp - 
11. srpna 2023
18:01

Ruskem dosazený starosta okupovaného městečka Lazurne, černomořského letoviska v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, vyhrožoval místním obyvatelům, že bez ruských dokladů nedostanou inzulín, ani další léky. Rodičům, kteří odmítají své potomky posílat do ruských škol, pohrozil deportací dětí za frontovou linii. O případu dnes informoval list Ukrajinska pravda s odvoláním na starostův projev, zachycený v sociálních sítích, včetně oficiálního účtu městečka. Okupační správa se snaží i tímto nátlakem Ukrajince přimět, aby přijali ruské občanství.

„Už byl vydán oficiální dokument (okupační správy), že léky nakoupené z rozpočtu Ruska se nebudou vydávat cizím občanům, tedy ukrajinským občanům. V první řadě se to týká těch, co potřebují inzulín, ať na vlastní kůži pocítí, jaké to je být občanem jiné země,“ prohlásil starosta Oleksandr Dudka (rusky Alexandr Dudka). „Totéž se týká vydávání humanitární pomoci a dalších záležitostí lidí, kteří si dosud nezařídili ruské doklady,“ dodal.

Starosta také ukázal seznam dětí „čekatelů“ (na příchod ukrajinské armády), které podle jeho slov „ani jednou nebyly v (ruské) škole“.

Deník připomněl, že ukrajinské děti na okupovaných územích se mohou účastnit výuky v ukrajinských školách po internetu.

Starosta nicméně rodičům hrozí trestním postihem, jakož i tím, že nechá děti autobusy vyvézt na frontovou linii, ať si jdou „do vašich ukrajinských škol“, pokud „pohrdají ruštinou“.

Starosta tvrdí, že nejde o žádný útisk Ukrajinců na okupovaném území, ale pouze se od nich vyžaduje, aby „projevovali úctu k zemi, která je přijala a zajišťuje jejich bezpečnost“.

„Moji vážení čekatelé, teď vám navrhuji, abyste se rozhodli, jak budete žít, kde budete žít a podle čích zákonů. Pokud se vám ruské zákony nelíbí, sbalte si věci a vypadněte. Myslím, že v tom mě podpoří všechny justiční orgány, abyste odjeli, dokud můžete. Později to bude těžší. A tento marasmus se bude trestat tvrdě a nelítostně,“ prohlásil starosta.

Deník dodal, že to není poprvé, co starosta Dudka vystupuje s podobnými prohlášeními. V červnu sliboval, že lidé, kteří nemají ruské doklady, za dva či tři týdny nebudou dostávat humanitární pomoc, nenajdou zaměstnání, ani nebudou dostávat penze.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa