Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové zasáhli hotel v Záporoží. „Děti před ruskými vrahy zachránil zázrak,“ tvrdí Ukrajinci

Aktualizováno -
11. srpna 2023
14:27
Autor: ČTK, swp - 
11. srpna 2023
12:58

V hotelu Reikartz v ukrajinském Záporoží, který ve čtvrtek zasáhla ruská raketa, jen o chvíli dříve skončil dětský příměstský tábor, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Tábor skončil v šest večer místního času (17:00 SELČ), raketa do hotelu udeřila v 19:00 místního času a zabila jednoho člověka, dalším šestnácti lidem způsobila zranění. Dětem se nic nestalo. Jedno osmileté dítě ale dnes zemřelo při ostřelování v Ivano-Frankivské oblasti na západě Ukrajiny. Jiný ruský útok si dnes podle úřadů vyžádal oběť na životě také v Chersonu na jihu Ukrajiny.

„Jedině zázrak načasování dnes (ve čtvrtek) zachránil děti před ruskými vrahy,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo na sociální síti X, dříve twitteru, ke čtvrtečnímu útoku na hotel Reikartz.

Hotel často využívali i pracovníci OSN, upozornil server BBC News. Koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová v tiskové zprávě sdělila, že je událostí otřesena. „V tomto hotelu jsem se ubytovala při každé návštěvě Záporoží. Můj tým ho používá jako základnu při četných cestách do města,“ napsala.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské síly v Záporoží zasáhly místo, kde dočasně pobývali „zahraniční žoldnéři“. Rusko útoky na civilní cíle na Ukrajině nepřiznává, přestože od začátku vpádu jeho vojsk na Ukrajinu už v napadené zemi podle OSN zemřely tisíce obyvatel.

Ruská raketa dnes dopoledne zasáhla také rodinný dům v Ivano-Frankivské oblasti na západní Ukrajině. V domě žila rodina se třemi dětmi. Jedno z nich zemřelo, oznámilo ukrajinské ministerstvo vnitra.

Dnes ráno kromě toho ruské síly ostřelovaly Cherson na jižní Ukrajině. Zasáhly místo blízko bytového domu a způsobily těžká zranění jednomu člověku, který posléze v nemocnici zemřel, uvedla chersonská oblastní prokuratura. V Beryslavském okrese několik desítek kilometrů od Chersonu podle prokuratury Rusové provedli dronový útok na místo výdeje humanitární pomoci. Útok zranil jednoho místního obyvatele a dva policisty.

Rusko dnes podniklo i raketový útok na Kyjev, ten se ale podle prvních zpráv obešel bez obětí.

Za uplynulý den na Ukrajině zemřela také 60letá žena při bombovém útoku na vesnici v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Dva muži pak při útocích v Charkovské oblasti utrpěli zranění, sdělil šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

Ukrajinské úřady ve čtvrtek vyhlásily v Charkovské oblasti povinnou evakuaci obyvatel ze 37 obcí v Kupjanském okrese. Důvodem je zesílené ruské ostřelování. Rádio Svobodná Evropa s odvoláním na představitele místní správy uvedlo, že mnoho lidí ale odtamtud odjet odmítá.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa