Staré Město v Praze je protkané historickými budovami. Některé na svém místě stojí už od středověku. Brutalistní hotel Intercontinental sice tak starý není, vznikl mezi lety 1968 až 1974, ale přesto ho spousta Pražanů považuje za neodmyslitelnou součást centra města. Do paměti se zapsal například filmem Zítra vstanu a opařím se čajem. Stavba si také „zahrála“ v seriálu Chalupáři.

Už tři roky probíhá rekonstrukce hotelu. Vlastní ho prostřednictvím svého rodinného fondu R2G miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš a jeho úpravy provádí firma Metrostav. Celková investice ve výši téměř 2,5 miliardy korun reprezentuje jednu z největších současných staveb v Praze. V rámci rekonstrukce také vzniká na rohu Pařížské ulice a Dvořákova nábřeží nová budova, která zatím připomíná skokanský můstek, ale po svém dokončení by měla mít komerční využití.

Rozporuplné reakce

Pražané mají ohledně novostavby smíšené reakce. Části místních se nelíbí, že by měla být zastavěna další část centra. Raději by zde viděli nějakou zeleň, například v podobě parku. „Zahušťování centra je za mě úplně špatné. Pár stromů s kašnou by tam udělalo daleko větší parádu, než další kus betonu a skla, bez jakékoli hodnoty a přínosu pro místo samotné,“ vyjadřuje se na sociálních sítích Petra P., obyvatelka „Jedničky“.

Budova se nelíbí ani Andree R., podle které je hlavním záměrem developerů vydělat peníze. Z parku by podle ní nic „nevytřískali". „Je to smutné, kam centrum Prahy směřuje,“ píše. Dalším obyvatelům se však záměr líbí. „Super že se něco staví na prostoru, který byl úplně k ničemu,“ píše Michal V. N. Taky Eugen K. se na stavbu těší. Názory, že jde developerům o peníze, háže za hlavu. „Nemám z této rohové novostavby ani korunu, a přesto jí fandím,“ myslí si.

Razantní proměna okolí

Původní hotel měl být jakousi výkladní skříní ve formě kombinace moderní architektury a designu vysoké úrovně s poukazy na historii země. „Bohužel vysoce kvalitní interiéry hotelu včetně výbavy byly v nedávné době prakticky ztraceny až na několik zachovaných kusů,” sděluje Blesku Jan Holeček, vedoucí odboru péče o památkového fondu Národního památkového ústavu v Praze. Projekt rekonstrukce se tak zaměřil především na obnovu samotné architektury - rekonstrukci obvodových a střešních plášťů, technologií a revitalizaci prostorů. 

V rámci několikaleté rekonstrukce se také promění Dvořákovo nábřeží. Vznikne tu nový sad s ovocnými stromy a nábřeží propojené lávkou pro pěší. Jeho část je pojata jako veřejný prostor přístupný schodištěm z náměstí Currieových a následně propojený i s náplavkou. Schodiště je pak vetknuto mezi dva nové objekty. Jeden z nich je právě Concept Store, který představuje prodloužení prstence hotelu, druhý se nachází na rohu Pařížské a Dvořákova nábřeží. Developeři také chtěli vystavět ještě čtyřpodlažní budovu Brand Store na rohu ulic Bílkova a Pařížská. Tu ale památkáři nepovolili. 

„Úpravu nábřeží jsme respektovali jako soudobou autorskou úpravu a revitalizaci bezprostředního okolí hotelu s novým využitím části prostoru pro veřejnost,” doplňuje Jan Holeček. Záměr by neměl narušit celkový dojem z celého místa a hotelu. Spíše pomůže, aby se místo mohlo organicky, tedy městotvorně, rozvíjet s nějakou přidanou hodnotou a zároveň neztratilo svůj charakter. Nejvíce diskutovaným problémem byl prostor náměstí Miloše Formana, kde nakonec ve výsledku plánovaný brand store nebude. 

Fotogalerie
22 fotografií