Obsah filmu Armageddon Time

V tomto částečně autobiografickém dramatu o dospívání James Gray vykresluje Ameriku, kterou ovládá rasismus, nerovnost a hluboce zakořeněné předsudky. New York, 1980: Paul je nejmladším členem dobře situované židovské rodiny. S věčně zaměstnanou matkou Esther (Anne Hathaway), starostlivým, ale přísným otcem Irvingem a hádavým bratrem Tedem se však často cítí osamělý. Zdá se, že mu skutečně rozumí pouze jeho milující dědeček Aaron (Anthony Hopkins). Na začátku nového školního roku se Paul seznámí s Jonathanem, který je černoch a žije ve skromných poměrech se svou nemocnou babičkou. Oba chlapci se rychle spřátelí a Paul si brzy uvědomí endemickou sociální nerovnost.

Obsazení filmu Armageddon Time

Herci Postavy
Banks Repeta Paul Graff
Anne Hathaway Esther Graff, Paulova matka a Aaronova dcera
Jeremy Strong Irving Graff, Paulův otec
Jaylin Webb Johnny Davis, Paulův africko-americký kamarád
Anthony Hopkins Aaron Rabinowitz, Paulův dědeček
Tovah Feldshuh Mickey Rabinowitz, Paulova babička a Aaronova žena
Ryan Sell Ted Graff, Paulův starší bratr
John Diehl Fred Trump
Jessica Chastain Maryanne Trump
Andrew Polk pan Turkeltaub
Marcia Haufrecht teta Ruth
Dane West Topper Lowell
Richard Bekins ředitel Fitzroy
Domenick Lombardozzi seržant D’Arienzo
Marcia Jean Kurtz studentský průvodce
Landon James Forlenza Chad Eastman
Eva Jette Putrello Veronika Bronfman
Jacob MacKinnon Edgar Romanelli

Anne Hathaway - Esther Graff

Je americká herečka známá svými všestrannými rolemi ve filmu i na divadle. Narodila se 12. listopadu 1982 v Brooklynu ve státě New York. Hathawayová získala široké uznání díky své průlomové roli Mii Thermopolisové ve filmu "Deník princezny" z roku 2001. Za roli Fantine v muzikálovém filmu "Bídníci" z roku 2012 získala uznání kritiky a nominaci na Oscara. Hathawayová předvedla svůj herecký rozsah účinkováním v různých žánrech, od romantických komedií jako "Ďábel nosí Pradu" (2006) po sci-fi filmy jako "Interstellar" (2014). Kromě filmové kariéry se podílela také na divadelních představeních, včetně ztvárnění Violy v Shakespearově "Dvanácté noci". Anne Hathaway je známá svou vyrovnaností, elegancí a smyslem pro módu, díky čemuž je výraznou postavou na červených kobercích a ve světě módy. Je obhájkyní různých sociálních a ekologických témat, včetně rovnosti pohlaví a práv LGBTQ+. Hathawayová během své kariéry získala několik ocenění, včetně Oscara, Zlatého glóbu a ceny Primetime Emmy.

Jeremy Strong - Irving Graff

Je americký herec známý svými přesvědčivými výkony ve filmu, televizi a divadle. Narodil se 25. prosince 1978 v Bostonu ve státě Massachusetts. Strong získal široké uznání díky ztvárnění Kendalla Roye v kritikou oceňovaném televizním seriálu "Succession", kde hraje složitou a ambiciózní postavu v rámci dysfunkční rodiny. Má silné zázemí v divadle a účinkoval v různých divadelních představeních, čímž prokázal svou oddanost divadelnímu řemeslu. Mezi Strongovy filmové role patří účinkování ve filmech jako "Lincoln" (2012), "The Big Short" (2015) a "Molly's Game" (2017). Je známý svou schopností ztělesnit širokou škálu postav a podávat emocionálně působivé výkony. Strongovo nasazení v rolích mu vyneslo chválu od diváků i kritiků.

Získal několik nominací na ceny, včetně nominací na Emmy a Zlatý glóbus za roli ve filmu "Succession".

Anthony Hopkins - Aaron Rabinowitz

Je to velšský herec, který se proslavil svými strhujícími výkony ve filmu, televizi a divadle. Narodil se 31. prosince 1937 v Port Talbotu ve Walesu. Hopkins se mezinárodně proslavil ztvárněním doktora Hannibala Lectera ve filmu "Mlčení jehňátek" (1991), za tuto roli získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. Je známý svou všestranností a schopností ztvárnit širokou škálu postav, od shakespearovských rolí až po postavy ze současnosti. Hopkinsova pozoruhodná filmografie zahrnuje účinkování ve filmech, jako jsou "The Remains of the Day" (1993), "Legenda o vášni" (1994) a "Thor" (2011), kde hrál Odina. Během své kariéry získal řadu ocenění a vyznamenání, včetně několika nominací a vítězství na Oscara. Kromě filmové práce Hopkins exceloval také v divadle, kde hrál v klasických hrách jako "Král Lear" a "Garderobiér". Je obdivován pro svůj velkolepý projev na plátně, precizní přednes a schopnost vystihnout podstatu složitých postav. Anthony Hopkins se díky svému přínosu světu zábavy stal jedním z nejuznávanějších a nejúspěšnějších herců v oboru.

Tovah Feldshuh - Mickey Rabinowitz

Je americká herečka, která se proslavila svými pozoruhodnými výkony na jevišti, plátně a v televizi. Narodila se 27. prosince 1952 v New Yorku v USA. Kariéra Feldshuhové se vyznačuje všestranností, neboť excelovala v rolích od dramatu přes komedii až po hudební divadlo. Významného uznání se jí dostalo za ztvárnění Goldy Meirové v broadwayské inscenaci "Golda's Balcony", kterou si zopakovala na mnoha místech a za kterou sklidila uznání kritiky. Tovah Feldshuhová si za svou práci na Broadwayi vysloužila několik nominací na cenu Tony, což odráží její výjimečný talent a oddanost svému řemeslu. Její filmografie zahrnuje účinkování ve filmech jako "Kissing Jessica Stein" (2001), "A Walk on the Moon" (1999) a "She's Funny That Way" (2014). V televizi se objevila v různých pořadech, přičemž za zmínku stojí její role v seriálech jako "The Walking Dead" a "Crazy Ex-Girlfriend". Feldshuh na jevišti často předvádí svou schopnost ztělesnit silné a složité postavy s hloubkou a autenticitou.

Jessica Chastain - Maryanne Trump

Je to americká herečka známá svými strhujícími výkony ve filmu, televizi a divadle. Narodila se 24. března 1977 v Sacramentu v Kalifornii. Chastainová získala široké uznání díky svým rolím v kritikou oceňovaných filmech, jako jsou "The Help" (2011) a "Zero Dark Thirty" (2012), za které si vysloužila nominace na Oscara. Její všestrannost vyniká v rozmanitých rolích, od dramatických postav přes akční hrdinky až po složité protagonistky. Filmografie Jessicy Chastain zahrnuje účinkování ve filmech jako "Interstellar" (2014), "Mollyina hra" (2017) a "Marťan" (2015). Je obdivována pro svou oddanost rolím, často provádí rozsáhlý výzkum a přípravu, aby svým postavám dodala autenticitu. Chastainová se výrazně uplatňuje v divadle i v televizi, účinkovala v broadwayských inscenacích a objevila se v seriálech jako "True Detective". Je známá tím, že se zasazuje o rovnost pohlaví a vyjadřuje se k důležitým společenským otázkám v zábavním průmyslu.

Armageddon Time - podrobné informace o filmu

V roce 1980 v newyorském Queensu se židovský Američan Paul Graff hned první den v šesté třídě spřátelí s rebelujícím afroamerickým spolužákem Johnnym Davisem. Johnny byl o rok pozadu a dostává se mu přísnějšího zacházení od jejich učitele, když oba ve třídě vtipkují. Paul se často distancuje od školní práce a místo toho kreslí obrázky.

Paul žije se svou finančně stabilní rodinou. Je si blízký se svým dědečkem z matčiny strany Aaronem Rabinowitzem, který ho podporuje v jeho touze stát se umělcem. Jeho dobře smýšlející, ale přísní rodiče, Esther a Irving, jsou o Paulových uměleckých vyhlídkách přesvědčeni méně. V noci Aaron Paulovi vypráví příběh o tom, jak Aaronova matka utekla před antisemitským pronásledováním na Ukrajině, utekla do Londýna, a nakonec s Aaronem a jejím britským manželem emigrovala do USA.

Jednoho dne jsou Paul a Johnny přistiženi, jak na toaletách kouří jointa, aniž by věděli, že jde o nelegální drogu. Rozzuřená Esther dovolí Irvingovi, aby Paula za trest zbil. V naději, že se stane ukázněnějším, pošlou rodiče Paula do soukromé školy Forest Manor Prep, kde studuje jeho starší bratr Ted. Mezitím Johnny přestane chodit do školy poté, co je přeřazen do speciální školy. Forest Manor finančně podporuje slavný podnikatel Fred Trump, který v nadcházejících prezidentských volbách podporuje i Ronalda Reagana. Mnoho studentů je také Reaganovými příznivci. První den Paulovy školy pronese Fredova dcera Maryanne, jedna ze slavných absolventek školy, ke studentům projev o tom, že se mají o svůj úspěch zasloužit prací.

Paul vidí výhody školy oproti své předchozí škole, ale necítí se vítán. Znervózňují ho také rasistické poznámky ostatních studentů, když se s ním Johnny setká o přestávce. Johnny začíná žít tajně v Paulově klubovně, protože nemá kam jít, jen bydlet u své nemocné babičky, kam ho začali pravidelně navštěvovat pracovníci pěstounského systému, kteří Johnnyho hledají. Při víkendové hře v parku Paul vypráví Aaronovi o svých problémech ve škole a o tom, jak nic neudělal, když byl svědkem rasismu.

Aaron Paula povzbuzuje, aby se postavil proti předsudkům, když je vidí, a připomíná mu, že antisemitismus sice stále skrytě přetrvává, ale on a jeho rodina mají výsadu, že jsou běloši. Krátce poté Aaron umírá na rakovinu kostí a rodina truchlí nad jeho ztrátou. Paul, unavený životem pod velkými nároky rodiny a školy i nespravedlivým zacházením s Johnnym, přesvědčí Johnnyho, aby ukradl ze školy počítač a prodal ho, aby mohli společně utéct. Po krádeži počítače jsou zatčeni za pokus o jeho zastavení.

Při výslechu se Paul přizná, že to všechno byl jeho plán. Protože však ví, že v životě nemá na výběr, Johnny vezme vinu na sebe a nechá Paula jít, což Paula velmi vyděsí. Paul a Johnny se loučí, protože za ním přijíždí Irving, aby ho bez následků odvezl domů, protože Irving kdysi udělal vyslýchajícímu policistovi laskavost. Doma se Irving přizná Paulovi, že má pochopení pro jeho frustraci z nespravedlivé rasové nerovnosti v Americe, ale řekne mu, že musí přežít, aby měli dobrý život.

Oba se dohodnou, že Ester neřeknou, co se stalo, protože stále truchlí po otci. O několik dní později je rodina Graffových zklamaná Reaganovým vítězstvím ve volbách, zatímco Paul se soustředí na školní úkoly. Během školního plesu na Den díkůvzdání promluví Fred Trump ke studentům a vyjádří naději, že se stanou příští úspěšnou elitou. Zklamaný Paul během projevu odchází.

Endemická (trvale se vyskytující jen na určitém místě, místní) sociální nerovnost v Americe je v posledních 80 letech složitým a hluboce zakořeněným problémem, který přetrvává v průběhu různých ekonomických, politických a sociálních změn. Zde je několik klíčových bodů k zamyšlení...

Historické souvislosti

Kořeny sociální nerovnosti ve Spojených státech lze vysledovat až do historie otroctví, segregace a diskriminace různých menšinových skupin, zejména Afroameričanů a původních obyvatel Ameriky. Tyto systémové nerovnosti měly trvalé dopady na rozdělení bohatství, vzdělání, pracovní příležitosti a přístup ke zdravotní péči. Hnutí za občanská práva: V polovině 20. století došlo k významným pokrokům v řešení sociální nerovnosti, přičemž zásadní roli při prosazování rovných práv a příležitostí pro Afroameričany sehrálo Hnutí za občanská práva. Zákon o občanských právech z roku 1964 a zákon o volebních právech z roku 1965 byly důležitými legislativními kroky k ukončení rasové segregace a diskriminace.

Ekonomické rozdíly

Ekonomické nerovnosti jsou ve Spojených státech trvalým problémem. V posledních několika desetiletích se prohloubily rozdíly mezi bohatými a zbytkem populace. K tomuto trendu přispěly faktory, jako je globalizace, technologický pokrok a změny na trhu práce. Bohatí lidé zaznamenali výrazný nárůst svých příjmů a majetku, zatímco střední a nižší vrstvy se potýkaly se stagnujícími mzdami a omezenou mobilitou směrem vzhůru.

Rozdíly ve vzdělání

Přístup ke kvalitnímu vzdělání je rozhodujícím faktorem, který určuje budoucí příležitosti a výsledky. Rozdíly ve vzdělání však převládají, zejména v podfinancovaných školských obvodech a obvodech s převahou menšin. To udržuje koloběh nerovnosti, protože studenti ze znevýhodněného prostředí často nemají dostatek prostředků a podpory potřebné k dosažení vynikajících studijních výsledků.

Segregace v oblasti bydlení a sousedství

Segregace v oblasti bydlení historicky přispívá k sociální nerovnosti. Diskriminační praktiky jako redlining (praktika existující ve Spojených státech v souvislosti s rasovou a etnickou diskriminací. Jedná se o systematické odpírání různých služeb federálními vládními agenturami, místními vládami i soukromým sektorem) bránily menšinovým komunitám získat spravedlivé možnosti bydlení. To vedlo k nerovnému přístupu k bezpečným čtvrtím, kvalitním školám a dalším službám, které ovlivňují celkovou kvalitu života.

Systém trestní justice

Systém trestního soudnictví neúměrně postihuje menšinové komunity. Rasové profilování, přísné tresty a nadměrná policejní kontrola v těchto komunitách vedly k vyšší míře uvěznění barevných obyvatel, což přispívá k cyklu chudoby a omezených příležitostí po propuštění. Rozdíly ve zdravotní péči: Přístup ke zdravotní péči a zdravotní výsledky vykazují rozdíly v závislosti na socioekonomickém postavení a rase. Menšinové komunity se často potýkají s překážkami v přístupu ke kvalitním zdravotnickým službám, což má za následek horší zdravotní výsledky a kratší očekávanou délku života.

Sociální mobilita

Americký sen o vzestupné mobilitě je pro mnohé stále více nedosažitelný kvůli prohlubujícím se rozdílům mezi bohatými a ostatními. Omezený přístup ke kvalitnímu vzdělání, zdravotní péči a pracovním příležitostem může jednotlivcům a rodinám bránit v postupu na socioekonomickém žebříčku. Řešení endemické sociální nerovnosti v Americe vyžaduje komplexní a mnohostranný přístup. Ten by mohl zahrnovat politické změny zaměřené na reformu vzdělávání, reformu trestního soudnictví, dostupné bydlení, přístup ke zdravotní péči a hospodářskou politiku zaměřenou na snížení rozdílů v bohatství. Pro dosažení trvalých změn je rovněž zásadní informovanost veřejnosti, propagace a zapojení komunity.

Existuje mnoho filmů, které se zabývají tématy rasismu a diskriminace z různých úhlů pohledu. Zde je několik významných z nich.:

  • "To Kill a Mockingbird" (1962) - Tento film, natočený podle románu Harper Leeové, sleduje právníka Atticuse Finche, který obhajuje černocha obviněného ze znásilnění bílé ženy na rasově segregovaném Jihu. Film poukazuje na tehdejší systémový rasismus.
  • "Udělej správnou věc" (1989) - film režiséra Spikea Leeho se odehrává během horkého letního dne v brooklynské čtvrti a zkoumá napětí mezi rasovými skupinami, které vyústí v tragickou událost, jež odhalí skryté předsudky.
  • "American History X" (1998) - Film sleduje bývalého neonacistu, který se snaží zabránit svému mladšímu bratrovi, aby se vydal stejnou cestou. Zkoumá témata nadřazenosti bílé rasy, rasismu a možnosti vykoupení.
  • "Crash" (2004) - Toto ansámblové drama splétá různé postavy a jejich vzájemné vztahy v Los Angeles a odhaluje různé formy rasismu a předsudků v každodenním životě.
  • "The Help" (2011) - Adaptace románu Kathryn Stockettové zachycuje zkušenosti afroamerických služek v Jacksonu ve státě Mississippi v době hnutí za občanská práva a bělošské ženy, která o jejich příbězích píše knihu.
  • "12 let otrokem" (2013) - Film natočený podle skutečného příběhu Solomona Northupa, svobodného černocha, který byl unesen a prodán do otroctví, přináší otřesný obraz brutality a nelidskosti otroctví.
  • "Selma" (2014) - Film zachycuje události, které vedly k historickému pochodu za občanská práva ze Selmy do Montgomery v roce 1965, vedenému Martinem Lutherem Kingem mladším, jako klíčový moment v boji za volební práva.
  • "Hidden Figures" (2016) - Film založený na skutečných událostech vypráví příběh tří afroamerických matematiček v NASA, které sehrály klíčovou roli ve vesmírném závodě a překonaly genderové a rasové bariéry.
  • "Get Out" (2017) - Hororový thriller režiséra Jordana Peeleho se zabývá rasismem a kulturním přivlastňováním prostřednictvím příběhu černocha, který poprvé navštíví rodinu své bílé přítelkyně.
  • "Spravedlivé slitování" (2019) - Film natočený podle pamětí Bryana Stevensona, právníka zasazujícího se o spravedlnost a rovná práva, se zaměřuje na jeden z jeho případů týkajících se neprávem odsouzeného černocha v cele smrti.

Tyto filmy osvětlují složitost rasismu a diskriminace a podněcují k diskusím a úvahám o historických i současných výzvách, kterým čelí marginalizované komunity.

James Gray se narodil 14. dubna 1969 v New Yorku a vyrůstal ve čtvrti Flushing. Je rusko-židovského původu, jeho prarodiče pocházejí z Ostropolu na západní Ukrajině, která byla v té době součástí SSSR. Původní rodinné jméno znělo "Grayevsky" nebo "Greyzerstein". Jeho otec byl kdysi dodavatelem elektroniky.

Gray navštěvoval Školu filmových umění na Jihokalifornské univerzitě, kde mu studentský film Kovbojové a andělé pomohl získat agenta a pozornost producenta Paula Webstera, který ho povzbudil k napsání scénáře, který by mohl produkovat. Gray je americký filmový režisér a scenárista. Od svého celovečerního debutu Malá Odessa z roku 1994 natočil sedm dalších snímků, mezi něž patří We Own the Night (2007), Two Lovers (2008), The Immigrant (2013), The Lost City of Z (2016), Ad Astra (2019) a Armageddon Time (2022).

Pět jeho filmů soutěžilo o Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Dne 17. června 2020 bylo oficiálně potvrzeno, že jeho další film s názvem Armageddon Time bude dramatem o dospívání, volně vycházejícím z Grayových vzpomínek na dětství, a že v něm budou hrát Anne Hathaway, Anthony Hopkins a Jeremy Strong. Film měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Cannes 19. května 2022 a ve Spojených státech byl uveden 28. října 2022 společností Focus Features.

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Armageddon Time Universal Pictures

Fotogalerie
11 fotografií