Obsah filmu Otec (The Father)

Otec (v anglickém originále The Father) je filmové drama režiséra a scenáristy Floriana Zellera. Příběh filmu vychází ze Zellerovy stejnojmenné divadelní hry a na jejím přepisu do filmové podoby se podílel Christopher Hampton. Ve filmu si zahráli Anthony Hopkins, Olivia Colmanová, Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell a Olivia Williams. Film pojednává o stárnoucím muži, který se musí vyrovnat s postupnou ztrátou paměti.

Obsazení filmu Otec (The Father)

Herci Postavy
Anthony Hopkins Anthony
Olivia Colman Anne
Rufus Sewell Paul
Imogen Poots Laura/Lucy
Mark Gatiss Bill/Paul
Olivia Williams Catherine/Laura/Anne
Ayesha Dharker doktorka Sarai
Roman Zeller kluk

Anthony Hopkins - Anthony

 Velšský herec, který se narodil 31. prosince 1937 v Port Talbotu ve Walesu. Je považován za jednoho z nejlepších herců své generace a za svou práci získal řadu ocenění, včetně Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Mlčení jehňátek z roku 1992. Hopkins začal svou hereckou kariéru v divadle a ve filmu debutoval v roce 1967 v britském filmu „Bílý autobus“.

Objevil se ve více než 100 filmech a televizních pořadech, včetně „Sloního muže“, „Legendy o pádu“, „Thora“ a „Westworldu“. Hopkins je známý svou schopností ztvárnit složité a často zlotřilé postavy, například Hannibala Lectera ve filmu „Mlčení jehňátek“. Pracoval také jako režisér a režíroval několik filmů a televizních pořadů, včetně filmu „Slipstream“ z roku 2007.

Kromě práce ve filmu a televizi je Hopkins také vynikajícím divadelním hercem a účinkoval v mnoha inscenacích ve Velké Británii a USA. V roce 1993 byl královnou Alžbětou II. povýšen do rytířského stavu za zásluhy v oblasti umění. Hopkins je také zkušený hudebník a složil a provedl hudbu k několika filmům a televizním pořadům, včetně „Mlčení jehňátek“ a „Legendy o pádu“. Byl třikrát ženatý a má dceru Abigail Hopkinsovou, která je rovněž herečkou.

Olivia Colman - Anne

 Anglická herečka Sarah Caroline Sinclair, rozená Colman, se narodila 30. ledna 1974 v Norwichi. Je držitelkou jednoho Oscara, jedné ceny Emmy, tří televizních cen Britské akademie a tří Zlatých Glóbů.

Její průlomovou rolí se stala role v sitcomu Peep Show (2003–2015). Mezi další komediální seriály, v nichž účinkovala, patří Green Wing (2004–2006), That Mitchell and Webb Look (2006–2008), Beautiful People (2008–2009), Rev. (2010–2014), Flowers (2016–2018), Potvora (2016–2019) a Srdcerváči (2022). Hrála mimo jiné ve filmech Tyranosaurus (2011), Železná lady (2011), Humr (2015) a seriálech Twenty Twelve (2011), Accused (2012), Broadchurch (2013), Noční recepční (2015) a Potvora (2016). Další z velkých rolí si zahrála v seriálu Koruna (2016), kde ztvárnila britskou královnu Alžbětu II. Získala nominace na Oscara: 2022 (Temná dcera), 2021 (Otec) a 2019 (Favoritka), jíž proměnila.

Rufus Sewell

Anglický herec, narozený 29. října 1967 v Twickenhamu v Londýně. Hrál v mnoha filmech, televizních pořadech a divadelních představeních a za své výkony si vysloužil uznání kritiky.

Sewell debutoval ve filmu „Twenty-One“ z roku 1991 a od té doby se objevil například ve filmech „Příběh rytíře“, „Iluzionista“ nebo „Judy“. Objevil se také v několika televizních pořadech, například v seriálech „Muž na vysokém zámku“, „Victoria“ a „Zen“. Sewell byl za svou práci nominován na několik cen, včetně ceny Tony za výkon v broadwayské inscenaci „An Inspector Calls“ z roku 1999.

Je známý svou schopností ztvárnit složité a často problematické postavy a také svou hereckou všestranností. Sewell je také divadelním hercem a účinkoval v mnoha inscenacích v londýnském West Endu a na Broadwayi. Je vystudovaným klavíristou a k několika inscenacím, v nichž účinkoval, složil a provedl hudbu.

Sewell má dlouhodobý vztah s novinářkou a televizní moderátorkou Ami Komai, s níž má jednoho syna. Ve volném čase Sewell rád čte, maluje a cvičí bojová umění.

Imogen Poots - Laura/Lucy

Britská herečka, narozená 3. června 1989 v londýnském Hammersmithu. Svoji hereckou kariéru zahájila již v mladém věku, kdy se na počátku roku 2000 objevila v několika britských televizních pořadech a filmech.

Pootsová prorazila ve filmu „28 týdnů poté“ z roku 2010, což vedlo k jejímu obsazení do větších rolí ve filmech jako „Jane Eyre“, „That Awkward Moment“ a „Green Room“. Objevila se také v několika divadelních představeních, včetně inscenace hry Tennesseeho Williamse „Cat on a Hot Tin Roof“ v londýnském West Endu.

Pootsová je známá svou schopností ztvárnit širokou škálu postav, od romantických hlavních rolí až po svérázné a netradiční vedlejší role. Za svou práci byla nominována na několik cen, včetně British Independent Film Award za výkon ve filmu „The Look of Love“.

Pootsová je také podporovatelkou několika charitativních organizací, včetně Teenage Cancer Trust a charitativní organizace Hope and Homes for Children. Je známá svým výrazným hlasem, který je popisován jako „dusný“ a „kouřový“. Pootsová má vášeň pro hudbu a ve volném čase ráda hraje na kytaru a klavír. Je v dlouhodobém vztahu s hercem Jamesem Nortonem.

Mark Gatiss - Bill/Paul

Anglický herec, komik, scenárista a producent, který se narodil 17. října 1966 v Sedgefieldu v hrabství Durham. Je známý především jako scenárista a herec seriálů BBC „Doctor Who“ a „Sherlock“.

Gatiss začal svou kariéru jako scenárista a herec v komediální skupině The League of Gentlemen, která v roce 1997 získala Perrier Award na festivalu Edinburgh Fringe. Objevil se v mnoha televizních pořadech a filmech, včetně „Hry o trůny“, „Stopařova průvodce po Galaxii“ a „Apokalypsy Ligy gentlemanů“. Gatiss je také vynikající divadelní herec a účinkoval v inscenacích v londýnském West Endu a na Broadwayi.

Je známý svou láskou k hororu a je autorem scénářů a hercem v několika projektech s hororovou tematikou, včetně televizního seriálu „Psychoville“ a filmu „Apokalypsa Ligy gentlemanů“. Gatiss je fanouškem děl spisovatele H. P. Lovecrafta a několik jeho povídek adaptoval pro rozhlas a televizi.

Podporuje také několik charitativních organizací, včetně Terrence Higgins Trust a Albert Kennedy Trust. Gatiss je otevřený gay a se svým partnerem, hercem Ianem Hallardem, je již více než 20 let. V roce 2017 mu byl udělen Řád britského impéria (OBE) za zásluhy o dramatické umění.

Olivia Williams - Catherin/Laura/Anne

Britská herečka, narozená 26. července 1968 v londýnském Camdenu. Svou hereckou kariéru zahájila na počátku 90. let 20. století, kdy se objevila v několika britských televizních pořadech a divadelních představeních.

Williamsová debutovala ve filmu „Pošťák“ v roce 1997 a od té doby se objevila v několika úspěšných filmech, například „Rushmore“, „Šestý smysl“ a „The Ghost Writer“. Objevila se také v mnoha televizních seriálech, včetně „Dollhouse“, „Halcyon“ a „Counterpart“.

Williamsová je známá svou hereckou všestranností a schopností hrát širokou škálu postav, od romantických hlavních hrdinek až po složité a problémové ženy. Za svou práci byla nominována na několik cen, včetně Zlatého glóbu za výkon v seriálu „Dollhouse“.

Williamsová je také vystudovanou divadelní herečkou a účinkovala v inscenacích v londýnském West Endu a na Broadwayi. Podporuje několik charitativních akcí, včetně organizace na ochranu lidských práv Reprieve a britského Červeného kříže.

Williamsová je vdaná za herce Rhashana Stonea a pár má dvě dcery. Ve volném čase Williamsová ráda píše a napsala několik článků pro britské noviny a časopisy.

Ayesha Dharker - Sarai

 Britsko-indická herečka, narozená 16. března 1977 v Bombaji. Vyrůstala v Indii i ve Spojeném království a svou hereckou kariéru zahájila v Indii v polovině 90. let.

Dharkerová se objevila v mnoha bollywoodských filmech, například „Taal“, „Mangal Pandey: The Rising“ a „Delhi-6“. Hojně působila také v britské televizi a divadle, kde se objevila například v seriálech „Doctor Who“, „Casualty“ a „Holby City“. Dharker je známá svými silnými a emotivními výkony a schopností ztvárnit širokou škálu postav.

Za svou práci byla nominována na několik cen, včetně ceny pro nejlepší herečku ve vedlejší roli na British Independent Film Awards za roli ve filmu „The Terrorist“. Dharkerová je také talentovanou hlasovou herečkou a namluvila řadu videoher a animovaných pořadů, včetně „Star Wars: The Clone Wars“ a „Horizon Zero Dawn“.

Je podporovatelkou několika charitativních akcí, včetně organizace Human Rights Watch a charitativní organizace Childreach International. Dharkerová je vdaná za britského skladatele Roberta Milese a pár spolu má dceru. Ve volném čase Dharkerová ráda maluje a je zdatnou výtvarnicí.

Otec (The Father) - podrobné informace o filmu

Světová premiéra filmu proběhla dne 27. ledna 2020 na Filmovém festivalu Sundance. Film by měl mít premiéru ve Spojeném království dne 11. června 2021. Film byl kritiky velmi dobře přijat, zejména chválili herecké výkony Hopkinse a Colmanové. Film získal nominace na Oscara v šesti kategoriích a proměnil dvě: pro nejlepšího herce (Anthony Hopkins) a nejlepší adaptovaný scénář (Florian Zeller a Christopher Hampton). Film byl rovněž nominován na čtyři Zlaté glóby, v kategoriích nejlepší film (drama), nejlepší scénář, nejlepší herec (Anthony Hopkins) a nejlepší herečka ve vedlejší roli (Olivia Colmanová), ale ani jednu z nich neproměnil.

„Otec“ je hra francouzského dramatika Floriana Zellera. Premiéru měla v Paříži v roce 2012 a od té doby se hraje v divadlech po celém světě. Hra vypráví příběh staršího muže jménem André, který se potýká s demencí, a o tom, jaký vliv má jeho stav na jeho rodinu a pečovatele.

Hra je známá svou nelineární strukturou vyprávění, která odráží Andrého zmatené a dezorientující vnímání světa. „Otec“ byl oceněn za silné herecké výkony a dojemné zobrazení ničivého dopadu demence na jedince a jejich blízké. Hra se dočkala také kritiky oceňované filmové adaptace s Anthonym Hopkinsem a Olivií Colman v hlavních rolích, která byla uvedena do kin v roce 2020.

Film vypráví příběh staršího muže jménem Anthony (Anthony Hopkins), který se potýká s demencí, a o tom, jaký vliv má jeho stav na vztahy s dcerou Anne (Olivia Colman) a dalšími lidmi v jeho životě. Film je známý svými silnými hereckými výkony a inovativním využitím filmových technik ke zprostředkování dezorientující a roztříštěné zkušenosti s demencí.

Film Otec byl kritikou i diváky velmi chválen a získal řadu ocenění a nominací, včetně šesti nominací na Oscara, včetně ceny za nejlepší film, nejlepšího herce pro Hopkinse a nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Colmanovou. Film získal dva Oscary, jednoho za nejlepší mužský herecký výkon pro Hopkinse a jednoho za nejlepší adaptovaný scénář pro Zellera a Christophera Hamptona.

Jedním z nejvýraznějších aspektů filmu „Otec“ je využití střihu a výpravy ke zprostředkování dezorientující zkušenosti s demencí. Ve filmu dochází k častým změnám času a perspektivy, scény a postavy se opakují nebo mění jemným způsobem, který odráží zmatek a dezorientaci hlavní postavy. Herecké výkony ve filmu byly také široce oceňovány, zejména Hopkinsovo ztvárnění Anthonyho, které bylo chváleno pro svou hloubku a nuance při zprostředkování proměnlivých emocí a vnímání postavy. Také výkon Colmanové v roli Anne byl oceňován pro svou citlivost a emocionální hloubku. Celkově je „Otec“ silný a inovativní film, který nabízí dojemné a empatické zobrazení ničivého dopadu demence na jedince a jejich blízké.

Viděli jste film Otec? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Otec Lionsgate UK

Fotogalerie
10 fotografií