Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tomáš (17) se těšil na prázdniny, jenže: Obě nohy mu vzaly neštovice!

Autor: Michal I. Volf - 
14. srpna 2023
05:00

Banální dětská nemoc tvrdě zasáhla do života Tomáše Píši (17) a jeho rodiny. Mladík po nákaze neštovicemi přišel o nohy a stále bojuje s dalšími potížemi. Dříve aktivní kluk teď leží v nemocnici a věří, že se jednou zase vrátí do života.

Bylo krátce před prázdninami, které si Tomáš plánoval se svojí přítelkyní a kamarády. Pak ale jeho malý synovec dostal neštovice. Běžné dětské onemocnění se dostalo do organismu téměř dospělého studenta a nadělalo tam pořádnou paseku. „Vir zasáhl oko a dále putoval do hlavy. Objevil se otok, se kterým skončil v nemocnici,“ vypráví Blesku Tomášova sestra Monika. Ona jediná je ještě schopná o životní tragédii svého bratra mluvit.

Sepse a amputace

„Došlo k sepsi organismu a bratra museli uvést do umělého spánku. Šance na přežití byly téměř nulové,“ líčí zdrcující okamžiky. Lékaři museli mladíkovi amputovat obě nohy pod koleny, jelikož se přestaly prokrvovat. Po náročné operaci se navíc přidaly další komplikace. „Prodělal mrtvici, zápal plic a přestaly mu fungovat ledviny, takže musel na dialýzu,“ vypočítává zdrcená Monika. Po několika náročných týdnech se pacientův stav začal pomalu stabilizovat. Stále však ještě neovládá zcela ruku, která je po mozkové příhodě ochrnutá, trpí bolestmi a otok kolem oka ustupuje také jen velmi pomalu. 

Na dně

Veškeré prázdninové plány šly stranou, celá rodina se semkla a Tomáše denně navštěvuje v nemocnici. Přesto se mladík potýká s depresí a nedokáže se prozatím s následky vyrovnat. „Je na dně, nedokáže vůbec mluvit o tom, co se stalo. Snažíme se mu být na blízku, ale i pro nás je to velmi těžké, když vidíme, co nás potkalo. Maminka je zdrcená asi nejvíc,“ zadržuje slzy Tomášova sestra. 

Protézy za miliony

Rodina věří, že se Tomáš opět jednou postaví na nohy. Brzy by měl dostat základní protézy, na kterých se bude muset znovu učit chodit. „Pohyb s nimi je ale velmi obtížný a omezený. Proto bychom chtěli bráchovi i vzhledem k jeho mladému věku pořídit lepší protézy, aby mohl zase třeba i běhat,“ vysvětluje Monika. Také proto vznikla sbírka na Donio.cz pod názvem „Pomoc pro Tomáše“, kde lidé mohou chlapci přispět na lepší život. „Náhrada jedné nohy vyjde na 900 tisíc, dohromady to jsou téměř dva miliony. Maminka je samoživitelka a samy bychom to dohromady nikdy nedaly. Proto děkujeme a velice si vážíme jakékoliv pomoci,“ uzavřela s pokorou.

Víte, že...

Plané neštovice se nejčastěji projevují jako strupovité, svědivé onemocnění, doprovázené horečkou, bolestí hlavy a malátností. V dětském věku má většinou mírný průběh, u dospělého člověka ale může mít až fatální důsledky.

Video  Ohnivé peklo na Havaji: Lidé před plameny prchali do oceánu  - South West News Service via Reuters Connect
Video se připravuje ...

Uživatel_5344652 ( 18. srpna 2023 11:02 )

Já jsem byl očkován proti pravým neštovicím mám to na rameni i obě moje děti také. Plané jsem prodělal i zarděnky, děti to si nepamatuji. Jenom nevím zda mně to chrání i teď v 70. Mám dobrej důchod a bylo by škoda chcípnout na neštovice od vnuků.

Jiří Zvěřina ( 15. srpna 2023 01:08 )

Nikdy bych nevěřil, že se toto vůbec může stát....

aquarie ( 15. srpna 2023 00:54 )

u starsich nemocnych. Presto,ze toto znam,me zaskocilo, zw nestovicemohou mit extremne zavazny prubeh.Tomasovi moc drzim palce

aquarie ( 15. srpna 2023 00:53 )

Imunolozka specializovana na ockovani, ke ktere jsem dochazela pred lety s ditetem, doporucovala jednu z tech nejznamejsich dětských virovych nemoci (zardenky, spal­nicky,­prius­nice, nestovice)prodelat a doporucovala nestovice. Tak to u nas i vetsinou je, ze sw ockuje trojvakcina a deti nestovice prodelaji. Hovorim o nizkem detskem veku. S tim ale,ze existuje moznost ctyrvakciny,tedy vcetne nestovic. Nekdo je voli uz u malych deticek a nenechava je nestovice prodelat. Hlavne ale, pokud nestovice dite nedostane a testy neprokazi protilatky, je nutne dite doockovat prave kvuli hrozicimz spatnemu prubehu u

kratochwilova ( 14. srpna 2023 17:09 )

Včera jsem byla v krajské nemocnici a jel tam v parku kluk na vozíku. Otřáslo to se mnou, bylo vidět, že je to čerstvá amputace.Přemýšlela jsem, co se mu mohlo stát. Myslela jsem, že asi nějaká nehoda. A dnes čtu tohle. Přeju ti Tomáši, aby už bylo všechno jenom dobrý.

Zobrazit celou diskusi