Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sardinie chrání nejkrásnější evropskou pláž: Zákaz vstupu a pokuta 12 tisíc za fotku na instagramu

Autor: štt - 
19. června 2023
05:00

Růžová pláž nacházející se nedaleko Sardinie je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Přestože již od 80. let zde platí zákaz vstupu, ochránci bijí na poplach. Lidé z celého světa se sjíždějí na ostrov Budelli, aby si pořídili atypickou fotografii. Pro snímek riskují pokutu více než deset tisíc korun.

Národní parky mají za cíl chránit jedinečné přírodní památky pro příští generace. Často se jedná o křehké ekosystémy nenacházející se jinde na světě. Mezi ně patří i souostroví Maddalena ležící v blízkosti druhého největšího italského ostrova, napsal Daily Mail.

Na jednom z ostrůvků se nachází ojedinělý úkaz – růžový písek. Barva je dána mikroorganismem Miniacina miniacea žijícím v mořské trávě. Ta poté, co vyplave na břeh, smísí se s pískem a dá mu jeho jedinečné zbarvení.

Již v roce 1980 úřady vydaly zákaz vstupu na pláž. Návštěvníci totiž často trávu a písek odváželi, což mělo za následek jeho blednutí. Ochránci po více než 40 letech znovu bijí na poplach.

I přes hrozící pokutu sem přijíždí čím dál více turistů, kteří fotografie umísťují na svůj Instagram. Policie sociální sítě pravidelně kontroluje a všem uživatelům, kteří se svým úlovkem pochlubí, zašle pokutu ve výši zhruba 12 000 korun.

Správa národního parku nadále připravuje omezení týkající se i přístupných oblastí. Chce snížit počet lodí, které souostroví denně navštíví. Masivní turismus a silné bouřky totiž mnohonásobně zrychlují erozi ostrova.

Video  Sardinie je místem nejkrásnějších pláží, prehistorických staveb, skalisek, pracovitých lidí, bohaté přírody i malebných středověkých městeček. • VIDEO  - Ivan D. Hladík, FIRO-tour, YouTube
Video se připravuje ...

Petr Jašek ( 23. června 2023 15:33 )

Pracuji na Sardinii tři roky, na tento ostrov pořádám výlety každý týden. Vaše informace je cílená lež.

Zobrazit celou diskusi