Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Snowboardista zůstal uvězněný pod sněhem: Dramatickou záchranu zachytilo působivé video

Autor: rix - 
5. dubna 2023
19:03

Začalo to jako adrenalinová vyjížďka a skončila akčním bojem o život. Americký lyžař Francis Zuber sjížděl ze svahu hory Mt. Baker ve státu Washington, když narazil na snowboard trčící ze sněhu. Jak se ukázalo, šlo o muže Iana Stegera zapadlého v díře a pokrytého sněhem. V tu chvíli šlo o sekundy a duchaplný sportovec zachránil Američanovi život. Záchranu se mu podařilo nahrát.  

„Narazil jsem na něj úplnou náhodou,“ popisoval Zuber dramatický zážitek. Steger skončil po sněhem, když stejný svah sjížděl se svými kamarády. Ti si jeho potíží nejdříve nevšimli a posléze se ho snažili kontaktovat vysílačkou. Bohužel marně. „Spadl jsem do díry a přátelé už byli skoro dole,“ uvedl snowboardista. 

Video  Duchaplný lyžař zachránil život snowboardistovi pod sněhem.  - Instagram: Francis Zuber
Video se připravuje ...

Jako zázrakem si ho všiml duchaplný lyžař. „Už jsem byl připravený, že tam zemřu. Na svahu, který jsem sjížděl stokrát,“ kroutil hlavou Steger. V tu chvíli uslyšel volání a ucítil, jak ho shora někdo vyhrabává. Zuber se postupně prohrabal sněhem, až narazil na sportovcovu ruku. 

Nakonec odhrabal jeho tvář. Poté, co se Zuber ujistil, že snowboardista může dýchat, začal sestavovat lopatu, aby ho úplně vykopal. „Už moc nezbývalo a zemřel by. Stačilo pár minut,“ vysvětloval lyžař pro deník People. K události dodal, že jde o příklad toho, jak důležité je mít znalosti o krizových situacích. 

„Jsem vděčný, že jsem dokázal udělat dostatek pro to, abych mu zachránil život,“ svěřil se Zuber na Instagramu. Po úspěšné záchraně se Zuber a Steger stali přáteli, a dokonce se vrátili na Mt. Baker, aby spolu svah opět sjeli. „Neexistují slova, která by popsala můj vděk. Děkuji, že jsi mi zachránil život,“ dodal na adresu Zubera snowboardista. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi