Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pětiletý chlapec se na Klínovci vážně zranil: Přiletěl pro něj vrtulník z Německa

Záchrana pětiletého kluka, který se zranil na Klínovci.
Záchrana pětiletého kluka, který se zranil na Klínovci.  (Autor: Horská služba)
Autor: VaB - 
17. února 2023
18:51

Asi pětiletý chlapec se ve čtvrtek na Klínovci zranil tak, že skončil na chvíli v bezvědomí. Podle Horských záchranářů měl spadnout na hlavu. Rozjela se záchranná akce, do které se nakonec zapojili i záchranáři z Německa se svým vrtulníkem. Chlapec měl ve finále velké štěstí.

Horští záchranáři z Krušných hor se o zraněném pětiletém dítěti dozvěděli ve dvě hodiny odpoledne. Chlapec měl spadnout na hlavu u spodního stanoviště lanovky, byl v bezvědomí. Na místo okamžitě vyjel pracovník horské služby Jan Šimeček, který byl na skútru na obhlídce.

„Ihned jsem vyrazil na skútru na místo. Kolega ze stanice mi jel na pomoc se saněmi a další výbavou. Když jsem se blížil, slyšel jsem už raněného chlapce plakat, což je vždy dobré znamení, když je raněný už při vědomí,“ vypráví záchranář Honza.

Tatínek zraněného chlapce v době jejich příjezdu už komunikoval se záchranáři z německé strany. „Komunikaci jsem převzal a domluvil předávací bod na vrcholu Klínovce, kde mělo dojít k předání chlapce do zdravotnické péče. Němečtí kolegové zalarmovali vrtulník a celá akce měla rychlý spád,“ dodává k akci Honza.

Ten mezitím s kolegou malému lyžaři nasadil krční límec, ošetřili ho a dali do vakuové matrace. Následoval transport na předávací bod na vrcholu Klínovce. Po příletu vrtulníku chlapce urychleně transportovali do německé nemocnice. „Chtěl bych poděkovat za spolupráci jak všem kolegům záchranářům, tak zaměstnancům areálu, kteří nám hodně pomohli,” říká Jan Šimeček.

Dodává, že sníh v místech, kde je stín, může být tvrdý. A při pádu je velmi nebezpečný. „Hory jsou díky prázdninám plné turistů. Touto cestou bych je chtěl požádat, aby pohybu jak na sjezdových tratích, tak mimo ně věnovali zvýšenou pozornost,“ uzavřel náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko.

Video  Muž spadl u Luky pod Medníkem se srázu.  - ZZS ASČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání