Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čechy čekají v Chorvatsku velké změny! Jaké novinky mohou turisty v létě překvapit?

Autor: pma, ČTK, swp - 
1. března 2023
12:50

Dlouhé roky patří přímořské Chorvatsko k nejoblíbenějším destinacím českých turistů. Na nadcházející dovolené je ale bude čekat hned několik změn, které pro některé mohou být nepříjemné!

Podobně jako v loňských letech zůstává Chorvatsko nejžádanější destinací pro letní dovolené tuzemských cestovatelů. Oproti loňskému roku dokonce stoupla poptávka po předprodejích na zájezdy o čtyřiačtyřicet procent.

Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle cestovních kanceláří k tomu částečně přispěl i vstup Chorvatska do schengenského prostoru a eurozóny, k němuž došlo 1. ledna tohoto roku. K tomu se váže jedna z novinek, která na turisty v oblíbené destinaci čeká, a sice platba v eurech namísto chorvatských kun. Ceny zboží a služeb budou až do konce roku uváděny v obou měnách. 

Další změna, která Čechy na letní dovolené jistě ovlivní, je změna otevírací doby. Většina obchodů bude mít od 1. července dle vládního návrhu zákona zavřeno v neděli a také o státních svátcích. Výjimku budou mít obchody v nádražních halách, čerpací stanice a zákaz se nebude týkat ani trhů nebo trafik.

Chorvatský deník Dnevnik upozorňuje na to, že obchodníci si budou moci zvolit šestnáct nedělí v roce, kdy budou moci mít otevřeno. „Vybrali jsme model 16 pracovních nedělí a myslím si, že jde o dobrou rovnováhu. Věřím, že to přispěje k lepším právům pracujících a k rozvoji rodinného života,“ odůvodnil krok chorvatský premiér Andrej Plenković.

Někteří prodejci s vládním návrhem nesouhlasí, jiní mají radost. „Možná to pro nás bude znamenat malou ztrátu, ale budeme mít alespoň trochu svobodný život. Není to všechno o penězích,“ svěřil se médiu pekař Ilir Qevani.

koliaska ( 29. října 2023 22:58 )

Taky jsme tam letos byli a jediné, co nás překvapilo je že tam bylo docela draho. Pořád jsme si tam ale užili super dovču. I cesta nám vyšla úplně perfektně. Dokonce ani děti vzadu v autě nezlobily. Na ty jsme ale letos vyzráli. Z http­s://ww­w.2d­in.cz/ jsme jim totiž do auta koupili takový přehrávač na filmy, takže děti celou cestu něco sledovaly a byl od nich v autě klid.

Miroslav Rosenberg ( 3. března 2023 10:11 )

Nechápu co přád ty vypatlaný novinářský palice řešeji mě je úplně u pr... čím platim jestli kunou nebo eurem nebo čím koli jiným stejně 90% platim kartou a že bude v neděli pár krámů zavřeno to je mi taky u pr...tak nevim co řešeji

Zobrazit celou diskusi