Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podcast: Zabíjel civilisty a pronásledoval odpírače. Vyšetřovatel Dzuro šel po srbském zabijákovi Arkanovi

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
28. února 2023
05:00

Vůbec jako první Čech se stal Vladimír Dzuro členem Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu pro bývalou Jugoslávii. Během války v Jugoslávii sbíral evidenci válečných zločinů a před soud chtěl dostat i jednoho z nejkrutějších velitelů Željka Ražnatoviće Arkana. Srbský voják však soudu unikal až do roku 2001, kdy byl záhadně zastřelen. Více prozradil filmař Viktor Portel v Blesk Podcast.

Od roku 1991 se po více než 40 letech opět v Evropě válčilo. Ozbrojený konflikt zahájil rozpad Jugoslávie, kterou do té doby tvořilo 6 socialistických republik. Během války bylo podle Fondu za humanitární právo zabito přes 140 tisíc lidí, další tisíce žen byly znásilněné a z oblasti uprchlo okolo 2,4 milionů lidí.

Video  Blesk Podcast: Vyšetřovatel Dzuro šel po srbském zabijákovi Arkanovi  - pdc, bp, Červený, Chebotareva
Video se připravuje ...

Během těchto těžkých časů byl ve válečné oblasti i vyšetřovatel Vladimír Dzuro. O dvou jeho nejznámějších případech natočil režisér Viktor Portel nový dokument Vyšetřovatel, v němž se vrcholný představitel OSN vrací na Balkán a mluví s pamětníky konfliktu. Dzuro si podle režiséra zasloužil samostatný film: "Mám pocit, že v České republice od bratří Mašínů není moc pozitivních postav, řekněme pořádných chlapů, když to řeknu takhle maskulině, kteří něco dokázali," vysvětloval tvůrce, proč si zvolil příběh Dzura.

Čech byl vůbec první, kdo v Evropě po odsouzení zločinců z druhé světové války poslal před Mezinárodní soud válečné zločince. V roce 1996 hledal Dzuro důkazy o masakru na farmě Ovčara nedaleko Vukovaru, kde v listopadu 1991 srbské jednotky povraždily přes 200 lidí. Nakonec se mu podařilo zatknout starostu Vukovaru Slavka Dokmanoviće, který se na masakru podílel. Rozsudek si ale nevyslechl, protože se oběsil.

Bestiální tygři

Daleko větší ryba byl šéf asi největší paramilitární srbské organizace zvané Srbská dobrovolnická garda, v níž Željko Ražnatovićem "Arkan" rozkazoval až 6 tisícům mužům. Tato skupina vojáků se dopouštěla zabíjení civilistů, znásilňování, rabování a v druhé polovině 90. let dokonce nutil v Srbsku do boje i odpírače vojenské služby.

"Željko Ražnatović shromáždil obrovské, nesmírně kruté paramilitární jednotky, které operovaly napřed v Chorvatsku, pak se přesunuly do Bosny, kterou hodně plenily. Podle mě to dělali úplně neuvěřitelným způsobem, podobně jako Rusové teď plení některý místa na Ukrajině. Káceli lesy, vykrádali všechno z domů a také vraždili lidi," přiblížil brutální zacházení "Arkanových tygrů" Viktor Portel.

Zakladatel polovojenských jednotek byl blízkým spolupracovníkem srbského prezidenta Slobodana Miloševiće a po válce se stal oblíbenou veřejnou osobností a politikem. Přesto Vladimír Dzuro sbíral dostatek důkazů, aby ho mohl soudit před Mezinárodním trestným tribunálem v Haagu.

Vyšetřovatel. (2022) Vyšetřovatel. (2022) | Frame Films

"Ve chvíli, kdy už na něj měli připravenou obžalobu, a když se ho snažili chytit a před soud dostat, tak náhodou unikla do jedné americké televize zpráva o tom, že chce s tím tribunálem spolupracovat. O pár měsíců později k němu v hotelu přistoupil bývalý srbský policista a prostřelil mu hlavu," prozradil režisér, jak skončil další velký případ českého vyšetřovatele. Dodnes se neví, kdo za vraždou Arkana stál. Podle některých názorů ho nechal odstranit Miločević, protože se bál, že by Ražnatović prozradil cenné informace.

Jak práci Mezinárodního tribunálu vnímají ve státech bývalé Jugoslávie a jaké Příběhy 20. století z Československa se dokumentaristy dotkly, prozradil režisér Viktor Portel v Blesk Podcast:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi