Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ústecká zoo smutní: Ztratila obě mláďátka geparda

Autor: ČTK, miv - 
24. února 2023
11:23

Ústecká zoologická zahrada přišla o obě mláďata geparda štíhlého. Jejich narození znamenalo historický úspěch v chovu tohoto druhu. Mláďata však musela být utracena kvůli metabolickému onemocnění kostí. Mluvčí zoo Veronika Schranková v pátek v tiskové zprávě uvedla, že jde o poměrně časté onemocnění, které spočívá v nedostatečné mineralizaci kostní hmoty. Mláďata se narodila loni v říjnu, první bylo uspáno před měsícem.

„Ve středu 22. února rozhodlo vedení zoo po vyšetření a konzultaci s veterinárním lékařem o utracení druhého mláděte,“ uvedla Schranková. Přes veškerou snahu celého týmu se stav ani u druhého zvířete nepodařilo zvrátit. „I u tohoto mláděte byla v důsledku nemoci diagnostikována dislokovaná zlomenina,“ doplnila mluvčí. Svou roli může u onemocnění sehrát i genetická predispozice.

„Problém u mláďat z naší zoo byl průběžně konzultován s veterinárními specialisty na tento druh a dle jejich doporučení byla nastavena i léčba, bohužel byla bezúspěšná,“ řekla vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

Doplnila, že i přes tuto smutnou zprávu považuje ústecká zoo narození mláďat gepardů štíhlých za velký úspěch. Samice, která rodila poprvé, získala zkušenosti a byla tím i prokázána její plodnost. Zástupci zoo také informovali o tom, že rozmnožování gepardů v zajetí je obtížné. Svědčí o tom nízký počet narozených mláďat v zoologických zahradách v posledním roce.

Zoo ovšem své snahy o další odchov nevzdává. Samice je v pořádku, a dokonce už u ní byla pozorována další říje. V blízké době se tak chovatelé pokusí samici opětovně spojovat se samcem za účelem spáření. „Příroda je někdy mocnější, než si myslíme. Nicméně i nezdařilý odchov je cennou zkušeností, která jak zvířata, tak i celý chovatelský tým posouvá zase o kousek dál,“ uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková.

Video  Roztomilý Gepard a štěně spolu usínají... Tyhle záběry vás dojmou!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi