Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slůňata v Zoo Praha: Narodilo se jich tu celkem 5. Amalee (†2) byla nejmladší, nezvládla boj se zákeřnou nemocí

/
  • Amalee a Lakuna.
    1. února 2023 ● 05:30

    Uplynulý týden se pražská zoo pohroužila do smutku. Teprve dvouletá sloní slečna Amalee podlehla náhlé prudké nemoci. Byla zatím posledním slonem, který se v pražské zoo naordil. Těsně před ní přišla na svět v roce 2020 Lakuna, a obě sloní slečny se vcelku rychle skamarádily. Celkem se v Praze narodilo od roku 2013 už 5 slůňat.

  • 1.

    Nejmladší Amalee (†2)

    Pražská zoo chová slony od roku 1993. Po smrti Amalee jich v Údolí slonů žije už jen osm. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je zde druhým nejdéle žijícím zvířetem.

    Na obrázku slonice Gulab:

    Slonice Gulab v sobotu oslaví 50. narozeniny.
    Autor: Zoo Praha

    Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho, Lakuny a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s Panem Tau - Poplach v oblacích.

    Amalee se narodila slonici Janitě krátce před druhou hodinou ráno 9. května 2020, na porod v Zoo Praha čekali dva měsíce. Otcem slůněte byl samec Ankhor. Amalee byla v pražské zoo nejmladší slůně. Dlouhého života se bohužel nedočkala, v pátek podlehla nemoci známé jako sloní herpes. Onemocnění postihuje převážně mláďata a má rychlý průběh. Jako v mnoha případech, ani Amalee nedokázala pomoci okamžitá léčba. 

    „O fatálním onemocnění, jemuž podlehla sloní samička Amalee, vědci stále ještě získávají nové poznatky a vývoj vakcíny je teprve v rané fázi,“ sdělil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. 
    Amalee.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • 2.

    Průběh nemoci

    Zdravotní stav Amalee se začal zhoršovat v úterý, slůně ještě reagovalo na povely, odměny už odmítala. Druhý den ráno začala být Amalle lehce apatická se zvýšenou teplotou. Na povely přestala zcela reagovat. Odpoledne bylo ještě slůně vypuštěno do výběhu. K viditelnému zhoršení došlo ve čtvrtek, apatické chování přetrvávalo, pod očima se jí objevily otoky a měla zvýšenou teplotu.

    Před polednem se ještě Amalee setkala s kamarádkou Lakunou. Odpoledne si pak lehla ve stáji a odmítala vstát i přes pomoc ostatních slonic. Na nikoho už nereagovala. Po půl hodině najednou vstala a byla aktivní. I přes dárcovstvství krve od slonice Shanti a podání léků, své nemoci v pátek krátce po půlnoci podlehla. „Všechny slonice měly možnost se „rozloučit“, a to včetně Gulab a Shanti, které běžně společnou stáj s ostatními nesdílejí,” uvedla na svém webu zoologická zahrada. 

    Nemoc postihuje nejčastěji mladá zvířata od 2 do 11 let. V některých případech se nemoc vyskytla i u starších slonů, v takovém případě je průběh onemocnění lehčí. Zákeřnost herpes viru spočívá zejména v rychlosti. Zvíře může uhynout během několika hodin, dokonce i během několika minut. Svou roli v úmrtnosti hraje i fakt, že dosud neexistuje lék, který by rychle a efektivně účinkoval. Jedinou a nejsilnější ochranou sloních mláďat proti onemocnění je mateřské mléko, které posiluje jejich imunitu. Přesto to ne vždy stačí. Amalee byla pátým slůnětem, které přišlo na svět v Praze.

    Sloní princezna Amalee (na fotografii) i starší samička Lakuna si užívají koupání v bazénu, dovádění v písku i v blátě.
    Autor: Tereza Mrhálková, Zoo Praha
  • 3.

    Slůně Lakuna

    Jen o šest týdnů před Amalee se v pražské zoologické zahradě narodila roku 2020 samička Lakuna. Jméno sloní princezny pochází sinhálštiny, což je jazyk, kterým se mluví na Srí Lance a v překladu znamená „znamení“. Matkou Lakuny je slonice indická Tamara, která žije v pražské zoo od roku 2012. Otcem mláděte je 37letý samec Ankhor, který byl zároveň otcem i Amalee. Po své matce Lakuna zdědila velmi komunikativní, zvídavou povahu. 

    Amalee a Lakuna.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • 4.

    První stoprocentně pražské slůně Max

    Do historie pražské zoo se svým příchodem na svět zapsal sameček Maxmilián. Jméno má po habsburském císaři ze 16. století, který nechal dopravit prvního slona do střední Evropy. Max je vůbec prvním slůnětem, které bylo v Praze počato. Narodil se 5. dubna 2016 matce Janitě, která bylo do zoo přivezena ze Srí Lanky. Janita nejprve narozeného Maxe nepřijala, dokonce na něj začala útočit, což je u prvorodiček zcela normální. Slůně proto bylo okamžitě odtaženo do bezpečí a po zbavení plodových obalů, osušení a zvážení postupně přibližováno k matce, aby si na něj mohla zvyknout. Po několika hodinách už vše probíhalo hladce. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Zoologická zahrada: Sloni a jejich výskyt v Čechách Videohub

    Otcem slůněte je Mekong, do roku 2014 jediným samcem v pražské zoo. Protože o zdejší samice nejevil příliš velký zájem, byl převezen do Zoo Amsterdam. Před svým odchodem přeci jen zaujal iniciativu a zplodil historicky první slůně Maxmiliána. Maxe v jeho životě provází skvělá povaha, podle chovatele má velké sebevědomí, je průbojný, téměř ničeho se nebojí a do všeho se vrhá po hlavě. 

    Maxmilián je jedním z nemnoha slonů, kteří přišli na svět už v Praze.
    Autor: Jana Myslivečková/Zoo Praha

  • 5.

    Druhý samec Rudy

    Slůně Rudolf (Rudi nebo také Ruda) se narodil 7. října 2016 v Praze. Jeho rodiči jsou Tamara a Ankhor. O jménu druhého pražského mláděte se hlasovalo. Lidé rozhodli, že ponese jméno po císaři Rudolfu II., který za svého panování choval na dvoře spoustu exotických zvířat. Oproti Maxovi je větší kliďas, je opatrnější a nemá rád změny. 

    O jménu druhého pražského mláděte se hlasovalo - veřejnost si vybrala jméno Rudolf, po známém habsburském císaři. (ilustrační foto)
    Autor: Karel Kopáč

  • 6.

    Sita musela pražskou zoo opustit

    Slonice Sita se narodila 11. února 2013 jako úplně první mládě pražské zoo. Matka Donna přišla do pražské zoo z Rotterdamu v květnu 2012 a v únoru 2013 zde porodila. Sita musela společně se svou matkou Donnou pražskou skupinu slonů opustit v roce 2017. Slonice Donna totiž nezapadla do stáda. Několik let žila v podřízené roli a nakonec se z ní bez nadsázky stal zákeřný útočník. Nyní obě slonice žijí v zoologické zahradě v německém Osnabrücku. 

    Vpravo Sita, vlevo se za křovím tísní březí Tamara.
    Autor: Daniel Vitouš

    Fotogalerie
    45 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy