Třináct filmových kotoučů získali badatelé Rakouského filmového muzea od sběratele, který je objevil patrně na bleším trhu a chce zůstat v anonymitě. Je to téměř pět hodin záznamu, většinou z let 1934 až 1937. Výzvou pro vědce i zoo je nyní odhalit identitu tajemného páru. 

Neznámá si na záběrech často se zvířaty hraje nebo je krmí. Pravděpodobně byla partnerkou autora filmů, který byl podplukovníkem Československé armády. Ten na filmový pás zaznamenal i činnost chovatelů, například transport šelem do nového lvince. „Záběry jsou o to cennější, že zachycují první období existence Zoo Praha, ke kterému je jen velmi málo obrazových materiálů,“ zdůraznil její ředitel Miroslav Bobek. 

Dvanáct filmů je černobílých a byly natočeny v amatérském filmovém systému Pathé Baby, který nemá perforaci na okrajích pásu, nýbrž uprostřed mezi políčky. Francouzská společnost Pathé ho představila roku 1922. Jeho šířka byla 9,5 mm. Jeden kotouč byl natočen barevně v britském systému Dufaycolor. 

Zoo nyní kromě jiného plánuje dlouhodobou výstavu, která by měla připomínat dobový biograf a vedle fotografií nabídne i projekci vybraných částí filmů.

Poznáváte je? Máte jakékoliv informace, které by vedly k odhalení identity autora filmů a jeho ženy? Zavolejte na: 724 249 000 nebo napište na e-mail: tip@blesk.

Podívejte se na videa: 

Video
Video se připravuje ...

Prof. Janda si ve správní budově zoo hraje s „opičkou“, za ním jeho manželka Ludmila. Z filmu V pražské zoo. Sbírka Rakouského filmového muzea

Video
Video se připravuje ...

„Neznámá“ – žena, která se ve filmech objevuje nejčastěji, podle všeho manželka jejich autora – tamtéž. Z filmu V pražské zoo. Sbírka Rakouského filmového muzea

Video
Video se připravuje ...

Autorem filmů byl podplukovník Československé armády, jehož totožnost jsme zatím nezjistili. Občas ale předal kameru manželce či někomu z okolí. Zde se nechal natočit s gepardem Mignonem. Z filmu V zoologické zahradě. Sbírka Rakouského filmového muzea

Fotogalerie
12 fotografií