Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česko není pro Němce nejsympatičtější zemí: Proč nás příliš nemusejí?!

Autor: Kateřina Baranová - 
12. ledna 2023
18:36

Máme s nimi nejdelší hranici, a přestože se naše vztahy vylepšují, historie v nás zanechala určitou ostražitost. To dokazuje i průzkum, podle něhož jsme pro Němce z devíti sousedů druhou nejméně sympatickou zemí. Proč nás příliš nemusejí?

Na otázku, kterou ze sousedních zemí mají nejraději, většina Němců odpověděla Rakousko. My jsme se umístili na děleném předposledním místě se třemi procenty společně s Polskem a Lucemburskem. O jedno procento méně získala už jen Belgie.

Proč jsme v žebříčku tak dole? „Pozice, kterou máme dlouhodobě, je spojena s tím, že jsme neproblematický aktér, který není moc vidět. Pozornost nám věnovaná ve veřejném  prostoru v Německu je velmi malá. Historicky pro ně nejsme klíčová mocnost. Chybí nám desítky let poválečného sbližování,“ vysvětlil výsledek pro Blesk Vladimír Handl z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK.

Rozdělení Evropy

Podle všeho za vztahem mezi Čechy a Němci stojí také mentální dopad. „I v dnešní době se Evropa rozděluje na východ a západ. Mladí lidé v Německu jedou raději na prázdniny do Francie,“ řekl Vladimír Handl. Obraz, který si o nás Němci udělali, ale máme šanci zlepšit. „Troufám si říci, že kdyby se průzkum uskutečnil až po našem předsednictví v Radě Evropské unie, dopadli bychom asi jinak,“ dodal Handl.

Lépe na východě

Výrazně oblíbenější jsou Češi v oblastech bývalého východního Německa, s nímž byla v roce 1974 zrušena vízová povinnost. „Intenzita vztahu se proto v 70. a 80. letech zvýšila. Sasové se navíc od ostatních spolkových zemí Německa s námi, Poláky a Maďary cítí být součástí střední Evropy,“ zdůvodnil Vladimír Handl.

Mirek žil v Hamburku: Mají nás za burany

Několik let žil v německém Hamburku Mirek z Prahy. „Stereotypicky nás asi nemají extra rádi, protože jsme z východního bloku. Západní Němci si dokonce dělají srandu i z těch východních. Každopádně si myslím, že vůči východním státům panuje určitá míra skepse. Jsme takzvaní Kanaken, hanlivý výraz pro burany z východní a jihovýchodní Evropy,” říká s tím, že život v Německu Čechům usnadňuje především znalost jazyka.

Kdo je nejoblíbenější? Rakušané

1. Rakousko 22

2. Nizozemsko 17

3. Dánsko 13

4. Francie 10

 5. Švýcarsko 10

6. Polsko 3

7. Lucembursko 3

8. Česko 3

9. Belgie 2

Poznámka: Zbylých 17 % neoznačilo žádnou zemi.

Zdroj: Průzkum institutu YouGov pro agenturu DPA

Video  Den atentátu na Aloise Rašína  - Videohub
Odemknout video

Yarda ( 14. ledna 2023 12:02 )

Proč sem taháš vaši rodinu?

Yarda ( 14. ledna 2023 10:24 )

Ptal se jich někdo, proč Rakousko? Není to taky proto, že se tam mluví německy a nemají problém se tam domluvit?

dana lattova ( 14. ledna 2023 08:25 )

👏👏👏

dana lattova ( 14. ledna 2023 08:23 )

To proto že vidí, jak ho tady dělá beztrestne naše svoloc. Kdyby se to řádně trestalo a dodržoval se poradek, měli bychom větší respekt. 😠

diskutujici ( 13. ledna 2023 05:12 )

Nás nemusí, stejně jako já je. Ale elektřinu, jo tu berou všemi deseti. Z Němců jedině Puhdys, Karat a Rammstein

Zobrazit celou diskusi