Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První sedmerčata v historii, která přežila: Je jim 25 a jejich máma v kazajce neskončila!

Autor: ČTK, Petr Šour - 
4. března 2023
14:10

Když se narodila první přeživší sedmerčata na světě, gratuloval matce Bill Clinton slovy: „Až půjdou děti do školy, budete schopná řídit jakýkoli podnik v Americe, protože budete nejlepší manažer.“ A bodrá matka k pobavení všech tehdejšímu prezidentovi odpověděla: „Nebo skončím někde ve svěrací kazajce.“

Švadlena Bobbi McCaugheyová ve svěrací kazajce neskončila, naopak si vedla skvěle a spolu se svým manželem Kennym, prodavačem aut z Des Moines, vychovala ze všech dětí výjimečné lidi. První přeživší sedmerčata na světě se narodila před 25 lety, 19. listopadu 1997. Tři holčičky a čtyři chlapci vážili od jednoho do 1,5 kilogramu a jejich stav byl zpočátku vážný. Na sourozence doma čekala ještě dvouletá Mikayla, i ona se narodila díky léku podporujícímu plodnost.

Dar od Boha

Sedmerčata přišla na svět císařským řezem v polovině osmého měsíce. Jejich rodiče, oba věřící baptisté, odmítli návrhy lékařů na řízený potrat jednoho či více plodů, aby byla větší naděje na přežití ostatních. Podle nich bylo vícečetné těhotenství »darem od Boha«. Nakonec ale až na určité komplikace vše dobře dopadlo. Všechna sedmerčata přežila a vedou si skvěle i v dospělém životě. Některá z nich přijala stipendia nabízená soukromou univerzitou v Missouri, jeden ze synů se pak zapojil do služby v americké armádě.

Jejich nástupci

Další přeživší sedmerčata se narodila hned v roce 1998 v Saúdské Arábii (jejich chudí rodiče přitom očekávali pouze čtyři děti), poté byly zaznamenány ještě tři další úspěšné případy. V roce 2009 se narodila v kalifornském městě Bellflower osmerčata.

starena ( 8. března 2023 18:51 )

Maminka vypadá dobře i po takovém nadělení

Bohumila Masopustová ( 7. března 2023 14:10 )

Záhul vám dá jedno.Vícerčata má moji poklonu pro rodiče

Zobrazit celou diskusi