Při narození děvčátek nic nenasvědčovalo tomu, jaké děsivé zprávy se rodina už za osm měsíců dozví. „Tehdy jsem si všimla, že Lucince ujíždí levé očičko a stále se zhoršovalo,“ líčila Jana Jasparová. Pak už přicházely zlé zprávy jedna za druhou.

Lucince lékaři našli v oku zákeřný retinoblastom! „Lucka s Lydkou jsou jednovaječná dvojčata, a tak byla velká pravděpodobnost, že stejný nádor se vyskytne i u Lydky. To se vyplnilo. Byl to pro naši rodinu neskutečný šok,“ řekla maminka dvojčat. Dvojčata mají ještě starší zdravou sestru Danku.

Nejen nemocné oči

Další roky byly očistcem. Ozařování, chemoterapie, nemoci kvůli snížené imunitě. Léčba nezabrala a holčičkám byly vyjmuty obě oči. To jim nicméně zachránilo život. Dívkám se však začal zpožďovat mentální vývoj a dnes trpí těžkou mentální retardací. Jsou dospělé, ale na úrovni batolat.

„Nezahořkla jsem, naučila jsem se vše zvládat, nahrazovat jim zrak. Sholkami jezdím často na výlety, aby měly život pestrý. Snažím se být obklopena přáteli a dívat se na vše, co jde, s humorem,“ uzavřela Jana Jasparová.

Jedna hodná, druhá zlobí

Pro mámu je úděl holčiček nelehký. Staví se však k němu čelem. „Nejsložitější je zkoordinovat péči o ně podle jejich potřeb, potíží i nálad. Jednou je třeba jedná zamlklá, druhá komunikativní, jedna hodná, druhá zlobí. Je třeba velké trpělivosti. Tak, aby obě měly vše, co potřebují,“ popsala máma.

Velkého srdce a obětavosti Jany Jasparové si všimli i organizátoři projektu Rekordy handicapovaných hrdinů. Ženu ocenili v kategorii Pečující v handicapu. Cenu si do Ostravy přijela převzít i s Lucii a Lýdii.

VIDEO: O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte.

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte Videohub