„Jiříček byl nemocný už u mě v bříšku. Narodil se se zlomenou rukou. Nádor mu již v těhotenství sežral kost. Měl i nedovyvinuté ouško. Věděli jsme hned, že něco není v pořádku,“ svěřila se Blesk.cz maminka Hana. Léčení chlapečka začalo už čtyři měsíce po narození.

Barunka onemocněla později. Ve chvíli, kdy si rodina prožila v Dětské nemocnici v Brně první rok vyčerpávající léčby s Jiříčkem. „V tom začala Barunku pobolívat hlavička. Pan profesor Štěrba při kontrole zjistil, že má v hlavičce nádor. Onemocněla tím stejným, jako její bráška,“ vzpomněla máma.

Nová terapie

Obě děti se tak léčí společně. Naději jim dává nový způsob terapie. Brněnští lékaři totiž přišli s metodou, která jim šije léky přesně na míru. „Jiříček hrozně špatně snášel celý první rok chemoterapii. Byl pořád v nemocnici, měl horečky,“ popsala paní Hana.

Video
Video se připravuje ...

Jiřík (7) a Barunka (12) Zapletalovi stejně jako jejich máma Hana (49) se léčí s rakovinou. Děti podstupují cílenou biologickou léčbu v Brně Jiří Nováček

Úlevu chlapci přinesla až cílená biologická léčba, kterou brněnští onkologové nasadili. Barunka díky tomu šla přímo do nového typu léčení. Nemusela procházet drastickou chemoterapií.

Mamince Haně objevili lékaři před třemi lety rakovinu prsu. „Ta moje choroba vlastně ani nic moc není,“ tvrdí s láskyplným pohledem na své skotačící děti statečná žena. V září jde na operaci.

Zapletalovi vzdorují ze všech sil

Rodina se semkla. Jeden drží druhého, dýchají pro sebe. Dospělí přitom nevědí, co vlastně od budoucnosti čekat. „Prognóza? Nevím. Vždycky, když si myslíme, že už bude klid, tak magnetická rezonance ukáže, že se někde jinde objeví jiný nádor,“ řekla paní Hana.

„Brněnští doktoři jsou ale naši andělé. Věříme jim,“ shrnul táta Jiří (44). Svou ženu i děti přitom držel pevně za ruce.

Děti nastoupí do školy

Jiříček po prázdninách nastoupí do 1. třídy. Měl roční odklad. „Těším se na kamaráda. Jmenuje se Marťa. Chodím s ním občas ven,“ řekl klučina.

Jeho sestřička Barča jde do 7. třídy. „Zatím jsme nepřemýšlela, co bych dělala. Ráda plavu a jezdím na kole,“ svěřila se. „Pan profesor Štěrba dcerku ujistil, že si na její svatbě střihne sólo,“ mrkl její tatínek. „Věříme mu,“ dodala máma.

Léky na míru zabírají!

Díky novým metodám vyšetření zjistili lékaři z Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno u sourozenců genetickou změnu, která se dá léky ovlivnit!

„Podle vyšetření jim děláme lék na míru, přesně podle toho, co je špatně v těch boulích po těle. Výsledky léčby jsou velmi dobré, rakovinu se daří oběma sourozencům eliminovat,“ uvedl přednosta kliniky, profesor Jaroslav Štěrba.

Nádorem onemocní každý den jedno dítě

Česká dětská onkologie je jedna z nejlepších na světě. Zatímco v 80. letech přežilo nádor 15 procent dětí, dnes je to již 85 dětí ze sta. „Žene nás touha vyléčit i těch zbývajících 15 procent. Navíc novými metodami tak, aby bylo poškození jejich zdraví agresivní léčbou co nejmenší,“ řekl Blesk.cz elitní český onkolog Štěrba. V ČR onemocní zhoubným nádorem ročně 350 dětí, více než 150 se léčí v Brně.

Fotogalerie
8 fotografií