Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Na Šumavu se díky blokádě kácení vrátil „velký piškot“: Extrémně vzácný brouk se tam objevil po 115 letech

Autor: jel - 
26. října 2022
11:57

O skvělé zprávě informovali pracovníci Národního parku Šumava. Poprvé od roku 1907 vědci v parku zaznamenali výskyt extrémně vzácného brouka, kornatce velkého. Od některých entomologů si brouk vysloužil přezdívku velký piškot, protože právě tuto dětskou pochutinu tvar jeho těla velmi připomíná.

Kornatec velký se v České republice vyskytuje jen velmi vzácně, aktuálně ho lze najít pouze v Žofínském pralese a v Beskydech. Pozorování na Šumavě však ukázala, že i tam začíná být populace tohoto živočicha silná. Naposledy tam byl přitom kornatec pozorován před více než sto lety, v roce 1907.

Brouk se vyskytuje v oblastech, kde jsou nejméně deset let stará torza suchých jedlí nebo smrků napadená dřevokaznými houbami. Přesně takové podmínky jsou nyní na Šumavě, díky blokádě v roce 2011.

„Je vzrušující každoročně pozorovat, jak se kornatec velký šíří z ohniska v prostoru Trojmezenského pralesa do lesů národního parku, ve kterých jsme přestali kácet kůrovcem napadené stromy!“ vysvětlil Vladimír Dvořák ze Správy Národního parku Šumava. „Kdyby blokáda kácení v roce 2011 na Ptačím potoce nebyla úspěšná a les bychom vytěžili, neměl by tam dnes kornatec žádnou šanci na úspěch,“ doplnil.

frantacizek ( 26. října 2022 13:08 )

u nás je šecko, děcka prostě..

Zobrazit celou diskusi