Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skialpinista měl brutálně napadnout strážce Šumavy: Hrozí mu až 4 roky vězení

Jiří B. měl napadnout strážce Národního parku Šumava.
Jiří B. měl napadnout strážce Národního parku Šumava.  (Autor: Reprofoto CNN Prima News, Horská služba)
Autor: VaB - 
6. dubna 2022
14:35

Za brutální napadení strážců národního parku hrozí v případě prokázání viny Jiřímu B., který měl na ochránce v únoru zaútočit, až čtyřleté vězení. Došlo k tomu poté, co Jiřího a jeho kamaráda strážci údajně našli mimo značenou stezku v Národním parku Šumava. Obviněný lyžař vše odmítá, napadnout prý měli oni jeho.

Ke konfliktu došlo 8. února kolem poledne. Skialpinista tady měl po rozepři se dvěma strážci Národního parku Šumava brutálně zaútočit.

„Dva strážci při běžné kontrole upozornili dva skialpinisty na to, že vstoupili do chráněného území mimo značenou stezku a že jim hrozí postih. Poté hned došlo k fyzickému napadení obou strážců. Útočník jim způsobil četná zranění,“ uvedl tehdy mluvčí parku Jan Dvořák.

Oba lyžaři místo okamžitě opustili, strážci si přivolali pomoc a horskou službu. Policie pak z útoku na konci března obvinila devětatřicetiletého muže ze Železnorudska. Tím má být podle CNN Prima News Jiří B. On sám své stíhání vnímá jako nespravedlivé, jelikož jde podle něj o tvrzení proti tvrzení.

„Myslím, že to je scestný závěr řízení. Právní zástupce mi ovšem vytáhl judikatury nejvyššího soudu, rok a půl staré, kde se píše, že v demokratickém státě, když vypovídají dva státní úředníci proti dvěma občanům, to má vyšší váhu,“ uvedl pro televizi Jiří B.

Obviněný muž říká, že byl napaden první. „Měl jsem šlinc pod okem, pohmožděnou krční páteř, dostal jsem pak od doktora předepsaný límec,“ dodal s tím, že se mu ozvalo několik lidí, kteří mají se strážci podobou zkušenost. Muži hrozí za jeho jednání v případě prokázání viny až čtyři roky vězení. Dosud nebyl nijak trestán.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání